Tenir un cavall en una hípica pot costar uns 300 euros mensuals. Un preu que, amb la crisi, molts amos ja no poden assumir. L'Associació en Defensa dels Èquids ha alertat que cada cop són més freqüents els casos de cavalls abandonats pels seus propietaris perquè ja no poden fer front al cost del manteniment. A Fonollosa (Bages) hi ha un refugi on recullen aquests cavalls i treballen per recuperar-los física i emocionalment. Mai abans n'havien tingut tants, amb 30 cavalls han arribat "al límit" i ja no els queda espai per acollir-ne més. Malgrat que intenten buscar-los una família que se'n pugui fer càrrec, la seva responsable, Leonor Díaz de Liaño, ha explicat que cada cop és més complicat.

La majoria de cavalls que arriben al refugi de Fonollosa són vells o estan ferits i ja no serveixen per competir. Molts han estat maltractats, però cada cop n'hi ha més que han estat abandonats pels seus amos perquè ja no se'n poden fer càrrec.

La responsable de l'Associació en Defensa dels Èquids i propietària del refugi per a cavalls de Fonollosa, Leonor Díaz de Liaño, ha explicat que molts propietaris ja no poden assumir el cost de manteniment del cavall i, fins i tot, deixen de pagar el pupil·latge a les hípiques, un servei que pot costar prop de 300 euros mensuals. Segons ha explicat, alguns d'aquests cavalls es van comprar "de forma compulsiva" en un moment en què "tenir cavall era una moda".

Abans molts dels que es volien desprendre d'un cavall el duien a l'escorxador, però ara les traves legals fan que, si l'animal no està registrat, aquesta opció no sigui possible i, en conseqüència, els abandonen. A més, segons Diaz de Liaño, ara, amb la crisi, s'han deixat de pagar fortunes per aquests animals i ja no és tan fàcil vendre'ls".

Menys demandes dels ajuntaments

Per altra banda, Díaz de Liaño ha assenyalat que molts municipis truquen alertant de casos d'animals abandonats, "però quan saben que són ells els qui s'han de fer càrrec del transport dels cavalls, es fan enrere perquè tampoc poden fer front a aquesta despesa". Segons la responsable del refugi, això representa un perill perquè "aquests animals poden provocar accidents".

A Catalunya, hi ha poques protectores que acullen cavalls abandonats. En el cas de Fonollosa, el finançament es fa al 100% a través de donatius o apadrinaments. Cada soci paga una quantitat amb què apadrina un animal. En cas que s'opti per l'adopció, el cost és l'equivalent a les vacunes i l'operació per castrar-lo i, a més, s'han de fer socis.

El refugi de Fonollosa, "un lloc per tornar a viure"

Molts dels animals que arriben al refugi ho fan amb unes condicions "esfereïdores, prims i malalts". Però en qüestió de tres mesos, aconsegueixen recuperar-los. Segons Díaz de Liaño, els casos de maltractament de cavalls "són molt més freqüents del què ens imaginem", però costen molt de detectar. "Si un cavall està molt prim, pot ser que no sigui perquè és vell, sinó perquè no l'alimenten prou". D'altra banda, alguns estan maltractats emocionalment "perquè els tenen dies i setmanes tancats en un box".

370 cavalls ja han trobat una llar gràcies a la tasca de l'Associació en Defensa dels Èquids, però al refugi de Fonollosa no només hi viuen cavalls, aquests animals també conviuen amb una trentena de gossos, gats, cabres, ovelles, burros i, fins i tot, rates. La propietària del refugi ha explicat que no sap dir no a cap animal que necessiti "un lloc on tornar a viure".