Més de 300 persones han participat aquest dijous en un simulacre d'accident amb múltiples víctimes que s'emmarca dins de la 7a edició del Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències, que organitza la UAB i l'Insititut d'Estudis Mèdics. L'activitat s'ha plantejat en dos escenaris diferents: un descarrilament d'un tren que topa amb un turisme i una explosió en una zona portuària que afecta un vaixell de mercaderies perilloses. El director del Màster, Agustí Ruiz, ha explicat a l'ACN que es tracta del simulacre docent més important de Catalunya i que el seu objectiu és "ensenyar a metges i infermers com han d'actuar davant d'un 'tsunami' de ferits que col·lapsaria qualsevol hospital".

Els estudiants del Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències que imparteix la UAB, juntament amb l'Insititut d'Estudis Mèdics, han posat a prova aquest dijous els coneixement que han adquirit al llarg de l'any. Han participat en un simulacre d'accident amb múltiples víctimes que s'ha dut a terme a les instal·lacions de Can Padró, a Castellbell i el Vilar (Bages).

L'exercici s'ha plantejat en dos escenaris diferents: una explosió en una zona portuària que ha afectat un vaixell de mercaderies perilloses i un tren; i el descarrilament d'un tren que ha topat amb un turisme i ha provocat múltiples víctimes. En el simulacre hi ha participat més de 300 persones, entre els estudiants i efectius dels cossos de seguretat i d'emergències de Catalunya. A més, també ha comptat amb la participació d'alumnes d'alguns Instituts que han fet pràctiques de fotografia, maquilladors i de tècnic en emergències sanitàries.

El director del Màster, Agustí Ruiz, ha destacat que es tracta del simulacre docent més important de Catalunya i ha explicat que la seva intenció és "ensenyar als metges i infermers que cursen el Màster com s'ha d'actuar davant d'un 'tsunami' de ferits que col·lapsarien qualsevol hospital". A més, ha dit, "també serveix per avaluar com han d'aplicar les polítiques de gestió en les emergències per garantir ser el màxim eficients i efectius possibles".

Ruiz creu que un simulacre d'aquestes característiques és una "experiència irrepetible" perquè "un cop hi has participat entens què passa en un accident amb múltiples víctimes". Segons ell, en els casos d'accidents amb múltiples víctimes "la pràctica no es pot fer on-line ni amb llibres, sinó que ha de ser in situ, has de patir, has de suar i te n'has d'adonar dels errors que comets". En aquest sentit, ha ressalta que es tracta d'un simulacre docent i, per aquest motiu, "l'objectiu no és que quedi bé, sinó veure en què ens equivoquem i com podem corregir els errors".