L'empresa Iberpotash tractarà la sal acumulada al runam del Cogulló, de Sallent, per produir fins a 150.000 milions de tones anuals d'aquest producte en alta qualitat. L'empresa està convençuda que aquesta és la millor solució per eliminar "fins a l'últim gram de sal" de la muntanya que tants maldecaps li ha portat a nivell mediambiental i social. Aquest matí, el president d'ICL Ibérica i Conseller delegat d'Iberpotash, José Antonio Martínez Álamo ha presentat les línies fonamentals de la segona part del projecte Phoenix a empresaris de la comarca. El projecte se centra en donar solucions per al futur de Sallent.

El tractament de la sal del runam és una de les solucions, però també ha parlat de convertir la zona actual de fàbrica de la mina en aquest municipi en un nou polígon industrial, que podria tenir un futur lligat a la logística, però que no hauria d'estat tancat a l'arribada de cap altra iniciativa industrial. El fet que els terrenys estiguin al peu de la C-16, eix del Llobregat, i que la via del tren arribi fins a les actuals instal·lacions hauria de convertir-lo en un polígon privilegiat.

A més a més, Iberpotash vol jugar a primera divisió en matèria turística. Martínez Álamo ha encarregat a l'Institut Cerdà la redacció d'un projecte complet de desenvolupament de Sallent, que inclou aquest vessant, per aprofitar com a recurs per a turistes la mateixa muntanya de sal i part de les galeries de la mina, a la zona de Vilafruns (Balsareny), on encara es manté actiu un castellet per pujar i baixa a la mina.

Iberpotast preveu un creixement continuat en extracció de potassa i producció de sal en els propers 10 o 15 anys. Està estudiant noves zones d'extracció a l'entorn de Súria i assegura que hi ha sal i potassa acumulada per mantenir activa l'empresa i fer-la créixer. Amb el projecte Phoenix està previst extreure 1 milió de tones de potassa, Pero Martínez Álamo, preveu que se'n puguin extreure fins a 3 milions de tones a l'any.