Sallent ha viscut per segon any dues festes majors que han discorregut en paral·lel: l'oficial, organitzada per l'Ajuntament, i una d'alternativa, batejada com la Fumera i descrita pels organitzadors com "la Festa Major Popular de Sallent". "L'entusiasme" que ha despertat la Fumera, amb actes molt concorreguts, ha posat damunt la taula el debat sobre el model de festa major que ha de tenir el poble.

De fet, el col·lectiu d'organitzadors i col·laboradors de la Fumera (entre els quals hi ha l'Ateneu Rocaus, Arran Sallent, l'Agrupació Roques Albes, El Carrilet, l'AMPA de la Torres Amat, el FAES i el grup de suport de la la PAHC Bages, a banda de nombrosos veïns a títol individual) ha reclamat directament a l'Ajuntament la gestió de la festa major. "L'èxit", diuen, els avala i els legitima. Expliquen que la festa major oficial "no genera il·lusió" perquè "es decideix als despatxos, sense comptar amb l'opinió del poble". I destaquen, en aquest sentit, que "a Sallent no hi ha ni comissió de festes". Per contra, exposen que "la Fumera es decideix des del carrer, amb assemblees on es parla de tot, de diners, d'actes, d'edats... de tot. I això, després, atrapa més gent, perquè se senten seva la festa".

El col·lectiu es mostrava ahir "molt content" perquè, expliquen, "hem aconseguit l'objectiu d'aquest any: que no fos només una festa de joves, sinó adreçada a tothom". I mostraven les xifres: "més de 300 persones al sopar de colles, des d'avis fins a nens" i la plaça on es feien els concerts, "plena cada nit, des de dimecres fins al ball de confeti". Menció a banda es mereix el concert del grup valencià Zoo, que va atraure 1.000 persones, segons l'organització. També han "guanyat públic" els jocs de colles que es desenvolupen durant la setmana i que divideixen Sallent en tres grups, un de cada color. "Hem venut 400 camises i hi va haver gent que es va quedar sense". Tot plegat, realitzat, subratllen, "des de l'autogestió", amb exemples de "respecte i bon veïnatge", com el fet que han netejat la plaça ells mateixos cada dia.

Per tot això, diuen, "cal que l'Ajuntament cedeixi la gestió de la festa major ja no a la Fumera, sinó al poble". Si no, apunten, "continuarem gastant milers d'euros en actes buits, com el ball de confeti del dilluns o el concert de Projecte Mut", que van punxar.