El procés judicial obert per l'afer de l'abocador de Sant Mateu de Bages podria acabar en victòria pírrica per a la Generalitat. Si el jutge li dóna la raó, i per tant entén que la denegació que va fer del pla d'Efienergia està ben feta, la mateixa Generalitat es podria haver de fer càrrec de la restauració de la Vinya del Tòt de manera subsidiària, ja que Ceràmiques Manresanes (l'empresa que durant anys va extreure argila de la zona) és avui una corporació liquidada.

És, però, només una de les possibilitats que hi ha sobre la taula d'un cas que ha aixecat polseguera des del primer dia i que avui es troba en mans de la secció tercera de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (vegeu pàgina 3).

L'obertura del plet iniciat per Efienergia, que considera que la denegació que va fer el Govern no és correcta, obre diverses línies d'actuació per a un paratge, la Vinya del Tòt, que va acabar la seva vida productiva i que per llei s'ha de restaurar. Però la pregunta del milió és: qui ho farà?

Si el jutge dóna la raó a Efienergia és clar: serà l'empresa del bagenc Lluís Basiana qui restauri la zona, reblint el forat amb les anomenades bales d'ecoparc (residus compactats i empaquetats).