Doble sorpresa ahir en un dia de casualitats desafortunades. Durant la visita de Rigau a l'institut de Cal Gravat, la consellera es va trobar un noi de primer d´ESO al passadís, assegut a terra al costat de la porta de la seva aula quan va aparèixer la comitiva. Rigau s´hi va acostar i li va demanar que què feia, i l´alumne, entre compungit i sorprès per l´atenció que havia generat, es va aixecar i li va contestar que l´havien fet fora de classe «per xerrar massa». «A mi també em passava, però pensa que costa molt poc callar», li va dir la consellera amb un to amable. L´estudiant va escoltar atentament el consell mentre anava fent que sí amb el cap i va tornar a classe. La comitiva, amb Rigau al capdavant, va continuar el recorregut.

I segona sorpresa del dia la que es van endur uns conductors que circulaven en un cotxe amb matrícula belga. Quatre furgonetes i un cotxe dels Mossos d´Esquadra havien irromput al peatge troncal de l´autopista C-16, a Castellbell i el Vilar. Mentre dues de les furgonetes tallaven el pas del trànsit just davant de les cabines, la resta de dotacions es traslladaven a l´altra banda del peatge per muntar ràpidament el dispositiu. No es tractava d´un control qualsevol de seguretat ciutadana o de trànsit, sinó d´un dispositiu específic antiterrorista.

Els agents feien una ullada al vehicle, intercanviaven alguna paraula amb alguns conductors i els deixaven continuar. Tots, menys en un cas: un cotxe de gamma alta amb matrícula de Bèlgica (el país que té el màxim nivell d´alerta antiterrorista) i amb quatre fornits individus a l´interior. Els Mossos en van fer sortir els quatre ocupants, els van escorcollar un per un i van inspeccionar l´interior del cotxe. També van analitzar la documentació i van comprovar si estaven fitxats policialment. Falsa alarma. No eren quatre terroristes, sinó, en realitat, empresaris catalans i belgues que havien participat en una operació de compravenda del cotxe, adquirit a Bèlgica, d´on procedien. Els Mossos els van deixar marxar, van finalitzar el control i es van desplaçar a un altre punt de Catalunya.