La mina bagenca busca l´equilibri entre l´expansió i el medi

El nou Executiu haurà de gestionar un futur mediambental i sostenible per a les explotacions

18.01.2016 | 07:51
Un vehicle treballant a l´explotació minera de Sallent.
Un vehicle treballant a l´explotació minera de Sallent.

El nou Govern de la Generalitat ha rebut per escrit, herència del seu predecessor, quins són els passos que cal seguir per garantir que la mineria de potassa del Bages no només mantingui la seva activitat, sinó que tiri endavant el procés d'expansió anunciat. I que tot plegat es desenvolupi en un marc de no afectació al medi ambient, el que fins ara ha estat el gran roc a la sabata de l'explotació.

El document on Govern i empresa (ICL) van posar negre sobre blanc els seus deures és el conveni que totes dues parts van firmar el 13 de novembre. Acord que tenia un eix principal i sis compromisos a complir. L'eix era la declaració, per part de la Generalitat, de la mineria com a activitat «d'interès públic i estratègic».

A partir d'aquí s'establien els sis apartats fonamentals que han de marcar la ruta del nou Govern al llarg dels propers mesos, ja sigui desenvolupant els compromisos que ha adquirit, ja sigui vetllant perquè l'empresa compleixi els seus.

En concret, l'executiu presidit per Puigdemont ha de controlar que ICL concreti els seus propòsits d'inversió addicionals per al període 2016-2018. A més, ICL es comprometia en el conveni a mantenir l'impacte econòmic al Bages, consolidar els actuals nivells d'ocupació i desenvolupar-los a mesura que el pla estratègic es vagi implantant. I, igual de rellevant, la Generalitat ha de vetllar perquè, tal com establia l'acord, Iberpotash plantegi –pas que assegura que ja ha fet– la restauració definitiva del Cogulló. Un projecte que es fixa el 2065 com a data límit per a la seva completa restauració, que comportarà l'eliminació del material salí acumulat.

En els deures de què el Govern es comprometia directament a fer-se càrrec hi ha sobretot la redacció i aprovació del Pla Director Urbanístic dels municipis de mineria potàssica del Bages abans del 31 de desembre d'aquest any. Un document que ha de determinar. les zones on es podran desenvolupar les diferents activitats vinculades al pla Phoenix i la transformació de l'actual zona minera de Balsareny-Sallent un cop hi cessi l'activitat extractiva. L'altre compromís conjunt és el de fer realitat el nou col·lector de salmorres, que ha de poder donar resposta a les demandes actuals i futures d'evacuació d'aigües salobres de l'explotació.

Ara bé, el desenvolupament per part de Generalitat i empresa d'aquest conveni marc s'ha de moure entre dues aigües mogudes. D'una banda, el compliment de les sentències judicials que pesen sobre l'activitat. De l'altra, el recel del soci del Govern, la CUP, contrària a la declaració d'interès públic i estratègic de l'activitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Un moment de la fira de l'any passat.
El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

La fira celebra la cinquena edició amb una àmplia mostra de productes alimentaris i degustacions

El pla director de la mineria fixa la ubicació de dues plantes més de sal vacuum a Súria

El document urbanístic preveu que les futures instal.lacions anirien al polígon de la Pobla Sud, i...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

El consum de tabac de cargolar es dispara entre els més joves

El 6% dels residents a la Catalunya Central de 15 anys o més fumen cigarretes fetes a mà

Enllaços recomanats: Premis cinema