L'Ajuntament de Cardona i el departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, han sumat esforços per millorar la gestió i ampliar la promoció del castell de Cardona, propietat de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, les dues institucions van signar aquest dijous al migdia, a l'ajuntament de la vila ducal, el conveni que regula la futura gestió compartida del conjunt monumental que, entre d'altres, permetrà ampliar l'horari d'obertura.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i el director de l'Agència Catalana del patrimoni, Àlex Susanna, van formalitzar l'acord amb la voluntat de consolidar l'augment de visitants assolit durant la celebració del Tricentenari i impulsar accions que contribueixin a la preservació i divulgació d'aquest patrimoni monumental.

"Fer una gestió més eficient i donar més bon servei al ciutadà" és per Estruch el principal objectiu del nou model de gestió que, segons va apuntar Susanna, "pot servir de referent o model per a casos futurs". El director de l'Agència va destacar "el lloc rellevant" que ocupa el Castell de Cardona dins la xarxa de monuments i equipaments que gestionen.

Entre les actuacions que preveu l'acord hi ha la gestió compartida dels serveis de venda i reserva d'entrades que es farà exclusivament des de la plataforma digital de l'Ajuntament de Cardona i la gestió de totes les visites guiades per part de l'Ajuntament, a través de la Fundació Cardona Històrica, la fundació privada que gestiona el patrimoni històric de la vila com el Parc Cultural de la Muntanya de sal, el Centre Cardona Medieval i les visites guiades al Centre Històric.

L'acord també preveu ampliar horaris d'obertura i ofertes pels visitants. Altres aspectes que s'inclouen en el conveni són la difusió conjunta dels actes que se celebrin al monument, la recerca de futurs patrocinis per a la conservació i promoció del conjunt i la promoció d'actuacions per fomentar el turisme cultural. El conveni té una vigència de dos anys i es podrà prorrogar amb l'acord de les dues parts. També s'articularà una comissió de seguiment per vetllar pel correcte funcionament dels acords, que es reunirà com a mínim un cop l'any.

Durant la signatura del conveni també es va anunciar el nou cicle de concerts d'estiu 'Sons de la col·legiata', que promouran les dues institucions a la col·legiata de Sant Vicenç del 24 de juliol al 28 d'agost. El cicle de concerts, sota la direcció artística de Josep Maria Sauret, inclourà les actuacions de la Polifònica de Puig-reig, Andrea Motis i Joan Chamorro, Arianna Savall i el Quartet Mèlt.