L'Ajuntament de Cardona preveu cobrir part del jaciment romà que s'ha descobert al camp de futbol amb una estructura desmuntable que hi permeti fer noves intervencions quan calgui i, de passada, el faci visible cada cop que es decideixi destapar la superfície. Ara s'està redefinint el projecte exe- cutiu a la zona on hi ha aquestes restes per encabir-hi aquest nou sistema, que s'incorporarà a la tercera i última fase de les obres de construcció del futur complex, que ja ha començat.

La idea és cobrir amb aquest paviment desmuntable la part del jaciment que queda sota la cota on es construiran els futurs vestidors, i que correspon a una zona amb possibilitats de nous descobriments perquè no s'ha acabat d'excavar. La idea és poder-hi donar continuïtat quan hi hagi diners per fer-ho, i ara del que es tracta és de buscar una fórmula (possiblement amb fustes desmuntables) que permeti compaginar la protecció d'aquestes restes amb la construcció del complex i la possible continuïtat de les excavacions en el futur, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme i Patrimoni Històric de Cardona, Joan Hernández. D'aquesta manera, aquesta part de l'assentament romà podrà tornar a ser visible cada vegada que es destapi per fer-hi alguna intervenció nova, o en altres moments que es consideri convenient, diu Hernández.

Per altra banda, hi ha una petita part dels antics vestigis que quedarà a l'interior de la futura sala polivalent (i no a la zona dels nous vestidors). Aquesta àrea possiblement es cobrirà amb vidre perquè pugui ser visible de forma permanent i es completarà amb un mapatge. La resta del jaciment quedarà tapada de forma definitiva.

Sis mesos més d'obres

La troballa, fa uns cinc mesos, de les restes romanes just sota una necròpoli medieval que s'havia descobert el maig passat (i que aquest diari ja ha anat explicant a bastament) ha fet retardar lleugerament les obres del futur complex esportiu i de salut, que tanmateix ja es troba en la darrera fase d'execució, amb previsió que es pugui completar a final d'any.

Després de l'enderroc de les antigues instal·lacions i de la consolidació del terreny, ara ja es treballa en la construcció del nou equipament, que s'ha batejat com a Camp de Vida Activa, i que té el finançament de la Fundació SHE del cardiòleg Valentí Fuster (hi aporta 1,3 milions dels 1,8 que hauran costat les tres fases en conjunt).

El projecte vol combinar la pràctica de l'esport i els hàbits de vida saludables, i per això el futur camp de futbol amb gespa artificial n'és només una part. I és que també es preveu una pista d'atletisme que envolti el camp, i la construcció d'un gran voladís que s'alçarà per damunt d'un dels laterals del camp, en paral·lel i seguint la cota de la carretera de la Mina. Aquesta estructura permetrà, d'una banda, adequar els vestidors, els serveis, una sala d'infermeria, una sala polivalent, i una terrassa sota cobert. De l'altra, i ja en superfície de cara a la carretera de la Mina, es guanyarà un ampli passeig en un lloc que ara té un pas molt estret, i que també farà les funcions de balconada-mirador sobre el camp de futbol i la vall salina.