"No puc dir que hagi estat una reunió positiva". Amb aquesta frase, gens optimista, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, valorava el resultat de la reunió que va mantenir aquest dilluns al matí amb el conseller delegat d'Ercros, Antonio Zabalza, sobre la continuïtat de l'explotació del runam vell de Cardona per part d'aquesta companyia.

Estruch va explicar que Zabalza no li va anunciar un tancament de l'explotació i que va mantenir -tal com ja havien expressat a aquest diari fonts de l'empresa- que "no tenen cap decisió presa" en aquest sentit. Però la conversa mantinguda no convida a l'optimisme, deia el batlle cardoní, perquè, per contra, tampoc hi va haver una confirmació de seguir fent l'explotació fins al final. I, ben al contrari, segons explicava Ferran Estruch, les argumentacions del dirigent d'Ercros van girar al voltant del cost excessiu que els suposava mantenir la fabricació de clor a partir de la sal cardonina, i dels avantatges de fer-ho en un futur proper a partir de la sal vacuum (la que es preveu produir a Súria), sobretot en el moment que per exigència de la Unió Europea s'hagi d'introduir la tecnologia de cèl·lules de membrana per a la producció del clor.

Per tot plegat, l'alcalde de Cardona en treia de la reunió que per part de l'empresa no hi ha una voluntat clara de seguir fent l'explotació del que queda del runam, "més aviat al contrari".

Davant les argumentacions que Zabalza li va posar damunt la taula, Ferran Estruch manifestava que "nosaltres exigim que ens justifiquin molt bé tots els números", i per la seva part considera que amb una petita inversió per part d'Ercros a la planta de transformació de Vila-seca -afegida a la que ja ha d'afrontar per complir les noves directrius europees- "estic convençut que la sal de Cardona és prou vàlida".

Més enllà d'aquestes consideracions sobre el cost i la rendibilitat de seguir traient la sal cardonina, Estruch deixava clar que el que hi ha al darrere és un runam generat per l'activitat minera i "que no és responsabilitat de l'Ajuntament". El batlle es mostrava contundent i afirmava que "nosaltres tenim molt clar que la responsabilitat de treure'l és d'Ercros, perquè és qui en va obtenir els drets d'explotació pels quals fins ara hi ha estat treballant", i que "la responsabilitat d'exigir a l'empresa que elimini i restauri aquests runams, complint el compromís adquirit, és de la Generalitat".

Per aquest motiu, Estruch ha sol·licitat una "taula a tres bandes", amb Ajuntament, empresa i Generalitat, per buscar una solució conjunta. L'alcalde, que ja ha tingut trobades amb representats de diferents departaments, sosté que el Govern ha de valorar molt bé la situació i fer els seus càlculs per veure que, si cal, "ha d'ajudar Ercros en les seves inversions, ja que per contra deixarà un runam, l'eliminació del qual encara generarà més costos".

En aquesta línia, Ferran Estruch ha inistit en la necessitat que el runam de Cardona sigui tingut en compte en la redacció del Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages, "ja que n'havia quedat fora perquè semblava que era un problema solucionat, però ara pot ser un problema latent".

Tal com ja va informar aquest diari, aquesta situació d'incertesa situació vindria motivada sobretot per la coincidència de dos factors. D'una banda, el fet que la UE ha establert que a final del 2017 hi ha d'haver un canvi tecnològic, que obliga a deixar de fabricar el clor amb la utilització de mercuri (que és com es fa actualment) per passar a fer-lo amb tecnologia de cèl·lules de membrana.

A la planta de Vila-seca, que és on va a parar la sal de Cardona, s'ha de fer aquesta adaptació i li és més rendible amb sal vacuum. L'altra motiu seria que qui és el principal client de la producció que fa Ercros amb la sal de Cardona, Bayer Covestro, ha anunciat que a final del 2017 marxa, i per tant les quantitat demanda de sal que tindrà Ercros serà menor.