El bisbat de Vic ha fet pública prop d'una trentena de nous nomenaments en parròquies de la diòcesi, entre els quals destaca especialment el fet que torna a canviar el mossèn que estarà al capdavant de la rectoria de Sant Vicenç de Castellet, just dos anys després que se'n nomenés oficialment Xavier Bisbal i es tanqués així una llarga etapa de provisionalitat després d'una de precedent de molt convulsa.

Bisbal ha estat destinat ara a l'església de la Sagrada Família d'Igualada. El seu lloc a Sant Vicenç l'ocuparà el ruandès Jean Hakolimana, que els darrers mesos ha estat al capdavant de la parròquia de Sant Fruitós de Bages, i que anteriorment havia estat rector en altres parròquies bagenques i, en els seus inicis, vicari a la d'Artés.

La marxa de Xavier Bisbal de la parròquia de Sant Vicenç és rellevant perquè just fa dos anys, durant la festa major del 2014, va oficiar la missa solemne com a nou rector d'aquesta parròquia.

Bisbal ja feia dos anys que estava al capdavant de la parròquia santvicentina, però fins llavors com a vicari, i el seu pas a rector va suposar que la diòcesi formalitzés el tancament d'una etapa de transició des que el bisbat havia destituït (tres anys abans) el polèmic rector David de Vargas, que va crear una profunda divisió entre la feligresia i a qui a final del 2013 el Vaticà va expulsar del sacerdoci.

Precisament, en la celebració de la que va ser la seva primera missa com a rector oficial de Sant Vicenç, Xavier Bisbal va destacar en l'homilia el pas que suposava aquell fet per deixar enrere una etapa convulsa per a la parròquia, alhora que convidava a la reunificació, conscient que s'havien d'anar tancant ferides.

En aquest sentit, en aquella primera cerimònia va afirmar que "avui s'inicia una nova etapa en aquesta parròquia, una nova estació en el camí vers la normalitat", assumint que en aquell moment es posava al capdavant d'una parròquia "que ha patit molt els darrers anys: ha estat l'epicentre de fets greus, d'una tempesta de llamps i trons".

Fet aquest reconeixement, el nou rector feia ara fa dos anys una crida perquè "des del poble demano un esforç de superació de tot això. Una superació que no és oblit, que no és un passar pàgina superficial, però sí que és un desig que la parròquia estigui unida i en pau, i crec que tots en tenim ganes".

Al llarg d'aquests dos anys Bisbal ha aconseguit tancar en gran part les ferides obertes i refer moltes de les relacions que havien quedat distanciades, sobretot amb l'Ajuntament i amb les entitats del poble, tot i que es manté oberta la disputa jurídica per un fons econòmic entre les dues associacions d'enterraments que hi ha al poble (una divisió derivada de l'època de David de Vargas).

Pel paper que Bisbal ha jugat en aquesta reconducció -ha fet diverses crides públiques a arribar a una entesa pactada en relació amb els diners retinguts d'aquestes associacions d'enterraments- sobta que tot just després de dos anys el bisbat opti per un nou canvi i no per perllongar la seva estada en una parròquia que encara està tancant algunes de les diferències obertes en el passat. A banda d'agafar el relleu de Bisbal a Sant Vicenç, Jean Hakolimana també estarà al capdavant de la del Pont de Vilomara i la de Rocafort.

Pel que fa altres nomenaments fets públics ahir pel bisbe Romà Casanova que afectin parròquies bagenques, Jean Pierre Havigimana i Jean Dieu Ndizeye seran rectors in solidum (compartits) de Sant Fruitós, Santpedor i Castellnou. Jean Bernard Kankolongo ho serà de la de Castellbell; Cyprien Ntaganira, d'Artés i d'Horta d'Avinyó; Gerardo Mereles, de les de Sant Joan, Rajadell i Fals; Oswald Sibomana, de la d'Avinyó; i Pere Soldevila de la de Monistrol de Calders.