L'Ajuntament de Cardona disposarà els propers dies d'un informe jurídic en què s'especificaran les responsabilitats que considera que Ercros té cap a la vall salina d'aquest municipi per tots els anys d'explotació, i amb què pretén pressionar l'empresa perquè no marxi davant les informacions oficioses d'abandonar l'activitat a Cardona a final del 2017.

L'informe ha estat encarregat per l'Ajuntament a un advocat "que ens assessora en aquesta qüestió", apuntava aquest dijous l'alcalde, Ferran Estruch, i malgrat que sigui una mesura per intentar obligar l'empresa a mantenir l'activitat a Cardona, "no vol dir, de cap manera, que haguem d'anar a males, sinó que ens deixi que l'ajudem i que ens digui què necessita per continuar traient el runam".

Estruch entén que la responsabilitat total de restaurar tant la terrera vella (d'on ara s'extreu la sal) com la nova (que ja va explotar) és d'Ercros, "perquè és qui l'ha generat", va dir ahir Estruch, "i en això serem molt ferms i utilitzarem tots els mitjans socials, polítics i jurídics que estiguin a les nostres mans", va puntualitzar.

L'alcalde insisteix que "no hi ha restauració sense eliminació prèvia del runam". En aquest sentit, aqeust dijous recordava que "allà on ara hi ha el runam hi havia hagut oliveres i vinyes, però ara és un terreny ple de sal, i només tirant-hi terra a sobre no restaurarem res. Sobre el futur informe, Estruch va dir que "demostrarem amb números i jurídicament que la manera més econòmica per restaurar la vall salina és acabant-la d'explotar, encara que sigui en un període de temps més llarg".

Suport absolut a la plantilla

L'alcalde va parlar de l'informe jurídic en el ple d'anit, en què es va aprovar una moció consensuada entre tots els grups polítics de suport a la plantilla. Com ja va explicar detalladament aquest diari en l'edició de dimecres, entre altres coses, la moció aprovada ahir també exigeix a Ercros la seva continuïtat al poble per responsabilitat social i ambiental, i demana a la Generalitat que també li ho exigeixi per la part que li toca.

Acabat el ple, al qual van assistir una quarantena de persones (entre elles els representants sindicals de la plantilla d'Ercros a Cardona), l'alcalde va llegir públicament la moció a la plaça de la Fira, davant d'unes 200 persones que també van manifestar el seu suport.

Estruch també va explicar que aquest dijous mateix s'havia reunit amb la Generalitat perquè mantingui els contactes amb l'empresa "i li ofereixi l'ajuda que necessiti per continuar a Cardona". En cas que a l'empresa no li valgui cap ajuda, "no dubto que la Generalitat estarà al costat de Cardona".