L'Ajuntament de Monistrol de Montserrat recomana a tots els veïns i veïnes que no facin ús de l´aigua potable per cuinar i beure fins a nou avís. Aquesta situació es mantindrà com a mínim fins a demà, dimarts, quan es tindran el resultat de les analítiques fetes.

Avui a partir de la 1 una cuba ha anat fins a la Font Gran, al carrer del Pla i al carrer Balmes, i ha posat a disposició dels veïns aigua per beure i cuinar.

Tal i com ja va avançar aquest diumenge Regió7, l'aigua de la xarxa pública de Monistrol té un gust i olor de carburant i es desconeix si podria estar contaminada. L'alcalde monistrolenc, Joan Miguel, explicava aquest dilluns a aquest diari que estan a l'espera que l'empresa Sorea, que gestiona el subministrament d'aigua del municipi, tingui els resultats de les analítiques enviades als laboratoris i que determini si l'aigua es pot tornar a consumir o si, per contra, s'ha d'ampliar la restricció. Inicialment es pensava que els resultats estarien aquest mateix dilluns, però finalment no serà fins demà, dimarts.

L'avís és per al consum de boca

L'aigua no està tallada i l'avís és per al consum de boca. De moment, per a avui no hi ha previst encara l'enviament d'un nou camió cisterna per abastir els veïns, ja que si es determina que l'aigua de l'aixeta és apta no caldria emprendre cap mesura extraordinària. El que sí que ha fet l'Ajuntament aquest matí, segons ha explicat l'alcalde, és subministrar aigua embotellada a les escoles.

Tal i com ja va informar Regió7 diumenge, tècnics de Sorea van corroborar que l'aigua del municipi tenia sabor i olor de carburant, tal com havien alertat alguns veïns, però no van poder comprovar si l'estat de l'aigua és perjudicial per a la salut. Ahir, els laboratoris que han de concloure si l'aigua està contaminada o no, eren tancats i no analitzaran les mostres que van agafar els tècnics fins avui. A hores d'ara es desconeix, per tant, si es tracta d'una problemàtica greu i difícil de resoldre o, en canvi, si es podrà solucionar la qüestió del sabor de carburant amb una actuació ràpida. La restricció és només en el consum d'aigua i se'n pot utilitzar per a la dutxa.

Monistrol agafa l'aigua d'un aqüífer de Montserrat

Es tracta d'un cas que només afecta Monistrol perquè el municipi se subministra d'aigua a través d'un aqüífer de la muntanya de Montserrat. A les poblacions més properes l'aigua de l'aixeta arriba a través d'una canalització subterrània del riu Llobregat. Aquesta particularitat ha fet que el municipi bagenc sempre hagi gaudit d'una molt bona qualitat de l'aigua.

Per tal de garantir uns mínims d'aigua potable a la població, Sorea va enviar ahir a la tarda un camió cisterna ple amb 24.000 litres procedent de Manlleu. El vehicle de l'empresa Neida -que ofereix serveis de neteja d'aigua i que treballa per a Sorea- va arribar passats dos quarts de set de la tarda i s'hi va estar dues hores. En aquell moment hi havia una quinzena de veïns fent cua, però n'anaven arribant més de mica en mica. I és que alguns s'havien assabentat de l'advertència de l'Ajuntament feia molt poc a través de les xarxes socials. De fet, alguns veïns es queixaven que l'avís s'hauria d'haver gestionar millor, ja que el consistori va difondre el comunicat a Facebook, a la pàgina web i en papers repartits en bars del poble. Els veïns estaven preocupats perquè potser hi havia gent gran que ahir al vespre encara no s'havia assabentat de la restricció.

On també hi havia cua era en un establiment regentat per xinesos, l'únic comerç obert al poble ahir, diumenge. El propietari del local deia que a mitja tarda se li havien acabat les garrafes d'aigua de la botiga, però una estona després se n'havia proveït de moltes més davant l'allau de clients.