Fonollosa reprendrà aquest dimarts les obres de la plaça de Camps interrompudes fa dos anys arran de les importants troballes arqueològiques que s'hi van fer, que situen els orígens del municipi entre els segles IV i V. El consistori ha redefinit el projecte d'urbanització inicial per tal de donar visibilitat als elements més singulars que es van trobar durant les excavacions, que van culminar el juny passat.

Segons l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernández, el nou projecte inclou la senyalització al sòl de les principals troballes "jugant amb textures de diferents materials sobre una base neutra, amb formigó raspatllat, que permetrà destacar els elements". Per fer-ho, s'utilitzarà pedra natural del país i llambordes de diferents colors per marcar cada època i estructura.

D'aquesta manera, es marcaran al terra les estructures d'un edifici, una premsa de vi i tres sitges d'època medieval i se senyalitzaran les tombes antropomorfes i tardoantigues que es van trobar. Hi haurà també una reproducció de la llosa d'entrada a un edifici funerari d'època tardoromana amb tres parells de petjades esculpides. L'original quedarà exposada a l'entrada de l'església de Santa Maria, al costat de la plaça.

Tot plegat, anirà acompanyat de panells explicatius per tal que es puguin identificar els elements que es trepitgen amb l'objectiu de convertir la plaça en un atractiu turístic. Segons Hernández, es tracta de la referència més antiga del municipi i "la idea és que acabi sent com un museu a l'aire lliure amb tots els suports didàctics i turístics i un punt de reclam del nucli de Camps". Les obres, que tenen un cost des 42.500 euros, es reprenen dimarts i és previst que estiguin enllestides el mes de desembre.