El grup municipal d'ERC presentarà una moció al ple municipal (avui hi ha convocat l'ordinari del mes d'octubre, però la intenció és entrar-la per al següent) en què demanarà que es rescindeixi el contracte amb l'empresa organitzadora de la cursa d'obstacles Eternal Running. L'acord es va signar per tres anys i aquest cap de setmana se n'ha celebrat la segona edició.

Els motius principals de la demanda dels republicans són que l'esdeveniment suposa un cost per a les arques municipals que consideren molt elevat i del qual, diuen, a efectes pràctics la població "no treu cap benefici"; que fomenta uns valors poc adequats en els seus missatges -lemes com ara: "si arribes seràs invencible, si no hauràs fracassat"-; i que, a més, els organitzadors "falsegen" les xifres de participants per justificar l'impacte de la cursa.

Segons ERC, mentre que l'empresa que munta l'esdeveniment assegura que en la cursa d'aquest diumenge hi van prendre part unes 4.000 persones, els republicans afirmen que en van comptabilitzar a peu de terreny un total de 536. Pilar Sala, portaveu d'Esquerra a Sallent, ha manifestat que "ens indigna que l'equip de govern (Convergència i PSC) hagi tornat a confiar en una empresa que menteix i falsifica. Ja va enganyar l'any passat amb el nombre de participants, que van ser aproximadament uns 800 i ells ja van dir que eren més de 4.000.

A la web de l'empresa consta que a la cursa de Sallent del 2015 hi havia més de 4.000 classificats; més de 3.000 hi consten tot i que no van fer la cursa". Quant a la despesa econòmica que suposa aquest esdeveniment per a l'Ajuntament, ERC calcula, a partir de les xifres de l'any passat, que se situa a l'entorn dels 12.000 euros entre l'aportació directa que el consistori fa a l'empresa per tenir l'esdeveniment (uns 8.000 euros) i el cost dels serveis que s'han de prestar, com ara la neteja de l'espai, el muntatge d'algunes infraestructures, cisternes d'aigua o contractació d'ambulàncies, entre d'altres.

El batlle defensa la cursa

L'alcalde de Sallent, David Saldoni, retreu als republicans "el negativisme" que expressen respecte a l'Eternal Running, quan "el que convindria és que ens agaféssim tots a l'esperit positiu que genera aquest esdeveniment", entenent que "és una inversió que ajuda a promocionar el municipi en àmbits com la salut i l'esport".

El cànon que l'Ajuntament haurà pagat aquest any a l'empresa organitzadora per portar aquest circuit al poble és d'uns 8.000 euros, si bé s'hi han de sumar les despeses de serveis com l'aigua, les dutxes, la llum, l'escenari o les ambulàncies, i Saldoni calcula que tot plegat pujarà entre 10.000 i 12.000 euros. Puntualitza que hi ha hagut la voluntat d'amortitzar la inversió i pel mateix preu aquest any s'han realitzat dues curses en lloc d'una (dissabte a la nit i diumenge), la qual cosa "encara ha portat més gent".

De tota manera, l'alcalde sosté que "no entrarem en una guerra de xifres", després de les acusacions dels republicans que asseguren que els nivells d'assistència són molt més baixos que els més de 4.000 participants que diu l'empresa. "A la Spartan Race de Súria són 7.000 i ningú s'ho qüestiona", lamenta Saldoni, "però siguin els que siguin, esportivament el circuit va ser un èxit i els participants van marxar amb bones sensacions del poble". Segons l'alcalde, "la percepció per part dels establiments és que hi va haver moviment tot el cap de setmana", i assegura que "fossin els que fossin, forns, bars i restaurats, mínimament hi han de notar".

Si ERC presenta una moció al ple demanant que es rescindeixi el contracte que hi ha compromès amb l'empresa de cara a l'any que ve -com ja va fer el febrer per l'edició del 2016-, "hi votarem en contra", assegura Saldoni.