Artés dedicarà el 2017 a recordar la Revolta dels Burots, una fita històrica per al municipi de la qual es commemorarà el centenari, i en què la classe treballadora es va alçar amb vagues i protestes contra el caciquisme de l'època i el poder dominant de l'amo de les fàbriques. Ho farà amb un extens programa lúdic, i sobretot divulgatiu, que tindrà els actes centrals l'1 i el 2 de gener, els dies claus de la revolta, però que s'allargarà fins a començament del 2018.

L'Ajuntament ha capitanejat els preparatius en col·laboració amb una comissió popular que treballa per al centenari des del febrer passat, i ahir van presentar els trets generals del programa. Es pretén «que el centenari estigui a l'alçada de la gesta que es va fer», apunta Gerard Girbau, de la comissió, i sobretot «dignificar la memòria històrica del poble i explicar una revolta que es coneix poc».

La maquinària ja s'ha posat en marxa amb una recerca bibliogràfica i documental a càrrec de l'historiador local Adrià Cases que es preveu recollir en un llibre, i una altra sobre la memòria oral que s'ha transmès entre generacions perquè també en quedi constància. La combinació de totes dues fonts també servirà de base per a l'elaboració d'un documental que reproduirà diversos episodis de la revolta, amb un paper central per a NEI Teatre, però en què també es demana la màxima implicació popular. La idea és fer uns enregistraments previs del 16 al 18 de desembre, i culminar el treball a partir de les teatralitzacions al carrer que es preparen per als dies 1, 2, i 6 de gener, i que comptaran amb la participació dels veïns. Els dies centrals, l'1 i el 2, concentraran el gros de les activitats. El dia de Cap d'Any al matí es faran teatralitzacions al cafè vell, i al vespre es farà una marxa de torxes fins a la riera Gavarresa per a la segona escena. L'endemà, laborable, els comerços tancaran mitja hora abans de l'habitual tant al migdia com al vespre, per simbolitzar el tancament de tres dies que es va fer per la revolta. les baixades de persianes marcaran l'inici de les teatralitzacions, al migdia al carrer Rocafort, i al vespre a la plaça Nova. Com que aquesta plaça és un dels indrets on fa cent anys hi havia situada una de les casetes (o burots) on es pretenia cobrar un nou impost sobre consum als ciutadans (i que va ser motiu de la revolta), el dia 2 es cremarà una gran falla que reproduirà un dels burots de l'època.

Prèviament, els dies 7, 9, 14 i 16 de desembre s'hauran fet tallers per elaborar un ninot de falla, i el dia 10 se'n farà un altre de balls d'època per incoporar a les teatralitzacions.

Més enllà d'això, al llarg del 2017 es prepararan diverses activitats per divulgar la festa, que s'aniran concretant, i el gener del 2018 es farà la cloenda.