L'ADF Quercus -que agrupa voluntaris dels municipis de Sant Feliu Sasserra, Avinyó, Santa Maria d'Oló i l'Estany- ha instal·lat a Sant Feliu Sasserra (Bages) dues càmeres de videovigilància per detectar columnes de fum i evitar així possibles incendis forestals. Les càmeres transmeten les imatges en directe via internet i poden ser observades des de qualsevol dispositiu amb connexió. De moment, es tracta d'una prova pilot a la Catalunya Central que té com a referent les càmeres instal·lades per l'ADF Subirats al Priorat, però l'objectiu de l'ADF Quercus és estendre el sistema a tota la seva àrea d'influència. El voluntari Santi Montsech ha explicat a l'ACN que es tracta d'una zona d'alt risc d'incendi, ja que més del 80% del territori és massa forestal. De fet, dos dels últims grans incendis de la Catalunya Central -els anys 2016 i 2012- han tingut lloc, precisament, a Sant Feliu Sasserra.

Amb aquests dos dispositius, que agafen un angle de 118 graus cadascun i han estat finançats per l'ADF Quercus, es capta pràcticament tot el terme municipal de Sant Feliu Sasserra, bona part del de Santa Maria d'Oló i un tros del d'Avinyó. Ara, l'ADF busca finançament per ampliar el sistema a dos punts més de la comarca -l'Estany i Calders- per tal de controlar així tota la seva àrea d'influència.

El fet que s'hagi escollit Sant Feliu Sasserra per instal·lar-hi les dues càmeres és degut a la seva bona situació, les facilitats de connexió a la corrent i a la xarxa d'internet i pel fet de ser un dels municipis de l'ADF Quercus més afectats pels incendis forestals, ja que el juliol de l'any passat es van cremar 92 hectàrees a causa d'un foc provocat per una cigarreta encesa llançada des d'un cotxe, i el 2012 va patir un altre incendi que va cremar unes 380 hectàrees.

A banda de les càmeres, que transmeten les imatges en directe a qualsevol dispositiu amb connexió a internet, el sistema també compta una web on es poden veure les fotos que van fent les càmeres.

Més efectivitat

El membre de l'ADF Quercus Santi Montsech ha explicat a l'ACN que la instal·lació de les dues càmeres permetrà als membres de l'ADF ser molt més eficients, ja que les guaites també es podran fer des del mòbil o des de qualsevol portàtil amb connexió a internet.

A banda de permetre detectar els focs amb més rapidesa, Montsech també ha destacat l'avantatge que pot suposar per als bombers que "podran veure a l'acte quin és l'abast d'un incendi i com evoluciona i, per tant, saber quants dispositius enviar".

L'alcalde d'Avinyó, Eudald Casals, ha explicat que els incendis forestals són una qüestió que preocupa els municipis del territori, ja que es tracta d'una zona d'alt risc per la seva elevada massa forestal. En aquest sentit, celebra la instal·lació de les càmeres. "Com que estan a la disposició de totes les persones, són molts més ulls que vigilen i això és molt positiu", ha afegit.