L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada s'afegirà com a part demandant en la querella contra l'estat espanyol per crims contra la humanitat per l'afusellament, l'any 1939, del seu alcalde Agustí Soler Fosas. Així ho han consensuat tots els grups amb representació municipal, tret del PP, a partir d'una moció impulsada per ERC amb el suport de CiU, Compromís amb Sant Joan, i el PSC, que es preveu aprovar avui.

Amb la moció, els quatre grups demanen sol·licitar la compareixença de l'Ajuntament com a part demandant contra l'Estat espanyol, al qual també reclamen que anul·li tots els judicis sumaríssims duts a terme durant la dictadura. Un cop aprovat, el text s'enviarà al Jutjat central número 1 de Buenos Aires (que fa 3 anys va assumir la investigació dels crims del franquisme), i també al ministeri de Justícia espanyol, al Govern de la Generalitat i al Parlament. «Volem justícia, sobretot amb les famílies de les víctimes, que van perdre algú estimat per l'únic crim d'haver defensat el seu poble després d'haver estat sotmesos a un judici sense capacitat de sortir-se'n», apunta el regidor d'Igualtat, Cooperació i Ciutadania de Sant Joan, Jordi Pesarrodona.

L'Ajuntament de Sant Joan vol defensar la causa d'Agustí Soler Fosas, alcalde d'aquesta població entre l'octubre del 1936 i el maig del 1938, un any i mig abans de ser executat als 39 anys, després d'haver estat condemnat en un consell de guerra. Entre altres coses, se l'acusava d'haver format part del comitè antifeixista del poble (fins que va ser nomenat alcalde).

Amb la moció, l'Ajuntament de Sant Joan denuncia «la perversió de la democràcia» que suposa el fet que l'estat espanyol no hagi anul·lat les penes a les víctimes de la repressió franquista, incloent-hi els 192.000 afusellaments que hi va haver, entre ells el d'Agustí Soler Fosas i el del President de la Generalitat Lluís Companys.Hi haurà més ajuntaments

Sant Joan se suma a les querelles que ja han presentat contra aquesta mateixa causa particulars i institucions al jutjat federal número 1 de Buenos Aires, i es preveu que se n'afegeixin altres, també del Bages i el Moianès. De fet, Castellbell ja va aprovar fa uns mesos una moció semblant pels seus tres alcaldes executats: Salvador Vila Selga, Isidre Vila Subirana, i Esteve Biosca Sànchez. Cardona ho farà en el proper ple per l'alcalde Joan Torrents Macià, i Oló estudia fer-ho per Maurici Camprubí Fornells. L'exalcalde de Sant Salvador, Francesc Enrich, també va ser executat.