El col·lectiu ecologista A Contracorrent, que treballa per aconseguir la millora de la qualitat de l'aigua del riu Calders, va organitzar durant el cap de setmana una colla d'actes per reivindicar la neteja i millora de la qualitat de la conca d'aquest riu, que ja fa mesos que es troba en un estat de conservació deplorable.

Va obrir el programa, dissabte, una caminada de Navarcles fins a Monistrol de Calders, on els participants van passar la nit. Ahir, van continuar la ruta de Monistrol fins a Moià. En total, entre els dos dies, una seixantena de persones van fer a peu les dues etapes, que van culminar ahir al migdia a la plaça del CAP de Moià, on van arribar els participants, inclosos una colla d'infants dels pobles del Moianès. A la plaça es va llegir un manifest reivindicatiu i, tot seguit, hi va haver dinar popular amb una arrossada a la qual es van apuntar molts dels que havien seguit la ruta a peu.

La marxa d'aquest cap de setmana ha estat la cloenda de la campanya que la plataforma A Contracorrent i la CUP de tots els municipis per on passa el Calders i els seus afluents han dut a terme aquest darrer mes en diferents punts del Bages i del Moianès.

En l'acte de cloenda de la campanya que defensa un riu net i viu, la plataforma ecologista va llegir el manifest en el qual exposa les mesures que reclama a les administracions per revertir la situació ecològica del riu, que té constants aparicions d'escumes.

Les reclamacions

El col·lectiu demana que s'apliqui una moratòria d'abocaments industrials «per contenir l'abast del problema, i evitar ampliacions industrials que suposin una sobrecàrrega més gran de cabal de la depuradora, fins que el problema no estigui resolt». A banda de la moratòria d'abocaments, A contracorrent reclama que s'elabori un pla director per a la conca del Calders, per tal de «regular i gestionar tots aquells temes que afecten el riu, com els abocaments, els cabals mínims, les rompudes i tales o la gestió del patrimoni natural i cultural», i que la redacció d'aquest pla sigui «participativa, per poder-hi incorporar totes aquelles persones i entitats actives en la defensa del riu». Una tercera demanda és que es porti a terme una diagnosi i un registre «sistematitzat de tots els punts d'abocaments incontrolats de la conca del Calders» per determinar l'origen de tots aquests abocaments, i que es faci «ús de l'acció sancionadora per a totes aquelles empreses o persones que incompleixin la legislació sobre abocaments de residus».

El Calders és «un riu malalt»

La plataforma considera que el Calders, des de la capçalera fins que desemboca al Llobregat (a Navarcles) s'ha convertit en un

«riu malalt», i que les limitacions i insuficiències de la depuradora de Moià (que estan diagnosticades i que s'haurien de resoldre aquest any amb una ampliació) per tractar totes les aigües industrials que hi arriben «tenen part important de la responsabilitat», però que «no són, ni de bon tros, l'únic origen del problema. Són molts els abocaments incontrolats, directes i indirectes, que, en forma de purins, aigües grises o residus urbans i industrials, arriben fins al curs del riu», argumenten. «Si amb tot això no n'hi hagués prou», afegeixen, «les constants rompudes i tales indiscriminades del bosc de ribera posen en perill no només la qualitat de l'aigua, sinó també l'ecosistema del riu. L'aigua forma part indestriable del cicle de la vida, i viure d'esquena al riu té conseqüències».

Adaptar les ordenances

La coordinadora, a més a més, exigeix en el seu manifest que es regulin i adaptin les ordenances municipals d'abocaments en relació amb el «cabal i les capacitats reals de la conca del Calders i la de la riera Golarda» i que ordenin, si cal, el creixement econòmic i urbà a la situació real del territori». També demana que s'analitzin i es duguin a terme «les millores necessàries al sistema de clavegueram de tots els nuclis urbans».