La Generalitat ha tornat a requerir als promotors de parcs eòlics a canviar les balises lluminoses nocturnes dels seus molins de vent (el que tècnicament es denomina aerogeneradors) per d'altres que tinguin un impacte visual menor en l'entorn. Amb aquest objectiu, la conselleria de Territori va fer públic ahir que ha posat en marxa una línia d'ajuts per accelerar aquest procés.

Des del 2010 la normativa de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria ja preveu que la llum que indica l'altura i posició dels aerogeneradors pot ser vermella fixa, la de menys impacte, però els construïts anteriorment i d'altura superior a 100 metres se senyalitzaven amb llum blanca o vermella intermitent, fet que es considera que provoca afectacions mediambientals.

El que té de particularitat aquesta demanda del Govern de la Generalitat és que té el seu origen en una campanya iniciada fa ja més de cinc anys per una entitat bagenca, El Saüquer, amb seu a Aguilar de Segarra.

De fet, alguns dels aerogeneradors que la Generalitat té identificats des que es va detectar aquesta necessitat com a prioritaris perquè es faci aquest canvi estan situats en parcs eòlics ubicats a cavall del Bages i l'Anoia. Aquests punts de llum serveixen per indicar durant la nit la presència dels aerogeneradors als avions. La problemàtica d'aquests indicadors lluminosos (balises) situats al capdamunt dels molins que integren els parcs eòlics és que es tracta d'uns llums blancs de tipus estroboscòpic (és a dir, amb intermitències d'elevada freqüència), que l'entitat bagenca ja va denunciar fa anys enrere que provoquen efectes molt molestos a la població que viu a les proximitats, afecten les granges i també incideixen sobre la circulació a les carreteres properes. De fet, el 2012 la Generalitat ja va donar la raó al Saüquer i ja llavors va prendre el compromís d'instar els gestors dels parcs eòlics a canviar aquesta il·luminació.

Per facilitar el canvi, la Generalitat habilitarà una línia de subvencions que cobreixen el 40% del cost de les actuacions de substitució de les balises lluminoses dels aerogeneradors d'un parc eòlic, amb un límit màxim de 60.000 euros per a cada parc.

Poden optar a aquesta línia d'ajuts els titulars dels parcs eòlics en funcionament a Catalunya en data de 27 de novembre del 2015, que és quan va entrar en vigor el decret de desplegament de la Llei d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn.

Les subvencions prioritzen les propostes presentades seguint criteris de proximitat a nuclis urbans, el tipus de llum substituïda, la densitat d'aerogeneradors a la zona i el nombre de balises que se substitueixen.

Properament es publicarà la convocatòria de les subvencions en què es determinarà la dotació econòmica destinada a aquesta línia d'ajuts i els terminis de presentació de sol·licituds, els terminis per executar les actuacions i per presentar la documentació justificativa.

A Catalunya hi ha, segons els darrers estudis, prop de 800 aerogeneradors, dels quals més de la meitat senyalitzats amb la llum blanca. Als parcs d'Anoia-Bages, en el darrer recompte es va identificar que calia canviar la il·luminació de més d'una trentena.