La CUP de Monistrol de Calders, amb un grup de joves i altres veïns del municipi, organitza aquest cap de setmana la Festeta Major, una celebració autogestionada que té com a objectiu oferir una oferta cultural i lúdica a partir d'un eix central: la reivindicació de l'edifici de Ca l'Espardenyer com a element significatiu del patrimoni arquitectònic local i que el consistori vol enderrocar.

La celebració té lloc una setmana abans de la festa major oficial, perquè segons explica el portaveu de la CUP, Ramon Vancells, no es tracta «d'una contraprogramació», sinó d'«oferir al poble un cap de setmana festiu més, sense restar res a la festa oficial» i amb «la voluntat d'exemplificar que amb cost zero, imaginació i involucració es pot fer una bona festa, sense tibar de catàleg i de talonari».

La festa inclou una passejada ludicocultural pel conjunt d'escultures instal·lades fa un any al poble i que, per a Vancells, «és un escàndol que el govern encara no l'hagi explicat». Entre avui i diumenge, la plaça de l'Escorxador s'omplirà d'actes amb música, taller de capgrossos, gegants i un pregó itinerant teatralitzat que satiritza l'actualitat local.