Només cal buidar el contingut d'un contenidor de rebuig per comprovar que el reciclatge de residus continua sent una assignatura pendent. Envasos de vidre, llaunes, roba i, sobretot, restes de menjar i plàstic és el que van trobar dimarts els tècnics de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener i de l'Ajuntament de Súria en un contenidor de rebuig que van buidar al mig de la plaça de Sant Joan en una acció de sensibilització.

L'activitat era molt gràfica i les xifres parlaven per si soles. De les 23 bosses que hi havia a dins, només una, plena de sorra de gat, era on li tocava. Prop de 10 quilos dels 45 que hi havia eren realment de rebuig, el que suposa el 22%, mentre que gairebé la meitat era matèria orgànica. Cinc pilots mostraven per separat les fraccions que s'havien barrejat. I de rebuig en va quedar ben poca cosa. Bàsicament, la sorra de gat i alguns bolquers, que, tot i ser al lloc on tocava, s'havien llençat barrejats amb altres residus.

L'acció pública Què llencem al rebuig?, emmarcada en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, tenia per objectiu conscienciar els suriencs de la necessitat d'identificar bé els residus i fer un ús adient del sistema de recollida selectiva. I ara encara més, quan al principi de l'any vinent es preveu implantar el porta a porta.

A banda d'evidenciar la mala praxi a l'hora de reciclar i de preparar la població per al canvi de model de recollida, l'acció d'ahir també volia, segons la cap de serveis de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener, Anna Bonvehí, «visualitzar la gran quantitat de residus que generem cada dia». Un fet que va sorprendre també els alumnes de primària de Súria que van participar en la iniciativa. «Els hem fet obrir els ulls i esperem que els serveixi per treballar-ho a classe».

L'acció deixava clar d'una manera molt gràfica que les peles de taronja no han d'anar al mateix contenidor que un bolquer, un bric de llet o unes mitges velles. Ara, s'ha de posar a la pràctica.