El republicà Domènec Òrrit és el nou alcalde de Castellnou de Bages en substitució de Francesc Martínez, el cap de llista del PSC que el 2015 va guanyar les eleccions per majoria absoluta. Les discrepàncies internes que ha tingut aquesta candidatura en l'actual mandat, amb renúncies i amb traspassos cap al grup no adscrit, van deixar el govern en minoria i van acabar portant a la dimissió de Martínez abans d'hora. El relleu ha comportat un canvi de tornes, i Domènec Òrrit, fins ara cap de l'oposició, lidera el nou govern amb 7 dels 9 regidors del consistori: els 3 d'ERC, una del PDeCAT i la resta de la llista inicial de Martínez. Òrrit va néixer a Sallent el 1965, però viu a Castellnou des del 2001. Treballa d'autònom com a dissenyador gràfic, i va entrar per primer cop com a regidor el 2015 a l'Ajuntament de Castellnou.

Fer un govern nou havia de servir per calmar aquestes tensions. S'ha notat alguna cosa en aquests 15 dies?

Sí, i s'anirà notant. S'ha notat perquè ja no es crea tensió, sinó que aquest nou govern destensa. En la meva investidura vaig fer una crida a reconstruir ponts, i ara estem preparant diverses propostes que pactarem amb l'oposició. No ho necessito perquè tenim una àmplia majoria com no hi ha hagut mai aquí, però igualment ho pactaré, o com a mínim els donaré la possibilitat de pactar-ho.

Venien d'una situació molt tensa que ha esclatat ara però que s'arrossegava de fa temps. A què l'atribueix?

A una idiosincràsia molt personal per la configuració pròpia que té aquest poble, tenint en compte que és un municipi bàsicament de gent nouvinguda que havien estat estiuejants... Hi ha tensions i frontisme, i els que som nouvinguts del tot [que no havíem estat estiuejants] no ho entenem, perquè això forma part d'històries personals i familiars en un context que fa que tot prengui unes dimensions que estan per sobre de les tensions lògiques que hi pot haver en qualsevol poble. I amb el temps, s'ha convertit en un pèndol en què en una època han manat uns i en l'altra, els altres, i en governs dels uns contra els altres. Ara, la meva idea com a alcalde no és parar aquest pèndol, sinó agafar-lo i llançar-lo. Tot plegat és fruit d'una configuració molt moderna i molt derivada d'aquesta idea d'estiuejant. Les tensions serien entre aquesta gent, que ara viu aquí, sense que hi hagi cap lligam amb el poble antic i amb el que representava Castellnou. Això ha anat generant unes tensions que després s'han acabat traduint en el pla de la política, fins al punt que aquí les llistes no corresponien a ideologies, sinó al ser dels uns o dels altres. També s'ha estat fent un tipus de política amb uns principis totalment diferents dels meus. Jo sóc un defensor acèrrim de la no professionalització de la política, i sóc partidari dels mandats curts.

És un govern amb 7 regidors de 9. Per què no ha acabat sent unitari del tot?

Creiem que perquè aquest nou govern pugui ser operatiu s'havia de trencar amb el passat. De tota manera, jo lluitaré per poder aprovar per unanimitat tot allò que sigui possible.

Vostè, com a alcalde, tindrà dedicació exclusiva?

Faré totes les hores, però no tindré dedicació exclusiva. Vull mantenir la meva professió: primer, perquè és bo tenir un peu a fora per airejar, i en segon lloc, no vull professionalitzar-me aquí. Als pobles petits com Castellnou, la Generalitat els dóna una assignació anual perquè els càrrecs que cobrem no haguem de recór-rer als pressupostos municipals, i sempre amb un topall màxim que jo no sobrepassaré, de manera que no hi haurà ni un euro dels pressupostos municipals que serveixi per pagar-me a mi. I si mai fos així, ho justificaria.

ERC, PDeCAT, PSC (o exPSC) i independents... Aquest pacte que s'ha fet comporta aparcar les sigles i les ideologies per centrar-ho tot en el poble?

En un poble petit com aquest, la ideologia ens podria condicionar en uns temes molt concrets, però ni això, perquè el perfil nostre és molt proper. L'afinitat ideològica amb persones que eren en el govern anterior és molt prima. Probablement hi ha més diferències amb la gent que és a l'oposició, i per això no compartim govern.

A quins sectors es refereix, concretament?

Gent a títol particular o amb alguna entitat que eren víctimes, i que entenc que estaven sent utilitzats.

I les relacions amb l'exalcalde, com són?

De moment nul·les. No hem parlat. He arribat a l'alcaldia sense que ningú m'hagi traspassat res. M'he trobat amb un equip humà extraordinari, però he tingut una sensació de buidor: entrar en un despatx on no hi ha res, es fa estrany. Per sort, tot el que depèn d'administració està controlat, però m'he trobat en alguna situació que fins i tot em sembla ridícula, com el mateix dia de la meva investidura en què l'exalcalde ens va entregar la vara moments abans perquè a l'ajuntament no hi era, i la tenia ell a casa.

En l'àmbit econòmic, com s'ha trobat l'Ajuntament?

Per sort, els ajuntaments tenen mecanismes de control que eviten que es facin certes bestieses. Però m'he trobat un funcionament estrany pel fet que estava tot centralitzat en una persona, des d'obrir el correu de la factura de la llum fins a controlar la pàgina web. La meva visió és totalment contrària. Estic muntant un equip de govern amb regidories potents, atribucions potents, i amb responsabilitats

Què és el primer que afrontarà aquest nou govern?

El cartipàs i els pressupostos. Ho portarem tot al ple del 8 de maig. Fins ara, els pressupostos els feia l'alcalde, però com que en aquesta nova organització volem que les regidories tinguin pes, atribucions i responsabilitats, aquests pressupostos s'estan construint pensant en les regidories. Aquests pressupostos no els faré jo, sinó que els farem entre tots, i miraré d'explicar-los en breu a l'oposició perquè també hi participin.

Hi ha algunes prioritats pel que fa a inversió?

El nostre funcionament depèn molt de subvencions, que vénen de la Diputació, per exemple, i ens trobem que al quadrienni 16-19 això ja està succionat pel camp de futbol: tots els diners que la Diputació donava per a inversions per a aquest quadrienni ja es van tibar. Vaig tenir una trobada recent amb el vicepresident de la Diputació, Dionís Guiteras, i en vaig obtenir alguns ajuts més que ens permetran afrontar algunes de les inversions que volem fer.

Alguna d'especialment important?

Encara és d'hora per explicar-les, però n'hi ha. El problema d'aquest poble és que no hi ha hagut inversió al carrer. En aquest sentit tenim un poble lleig, desendreçat i trist, i nosaltres volem capgirar aquesta situació. Tampoc s'ha aprofitat el potencial de la gent jove, i nosaltres ho farem, sense deixar d'atendre la gent gran. A més, volem dissenyar el futur del poble i decidir entre tots què ha de ser Castellnou. Creiem que s'ha de basar en tres potes, que són la natura, l'esport i la cultura. No tenim indústria, perquè no és el nostre model, i el que busquem és definir-lo sobre aquests altres tres temes.

Els queda un any...

Sí, però des de l'oposició ja ens anàvem preparant preveient un 2019 favorable a nosaltres, i ara que tenim aquest any extra, anirem a totes. No serà un any de transició, sinó que es faran moltes coses. Estic segur que en farem més en aquest any que en els tres anteriors, i de les importants, en la línia d'aquest canvi de paradigma mental, que són les més complicades. Les idees hi són, i la majoria estan més que embastades. No serà un any per esperar el 2019.

Hi haurà prou temps?

De fer segons què no, però puc assegurar que es veuran moltes coses. Per exemple, aquí no hi havia cap política de comunicació. Durant la primera setmana ja vam engegar els canals de comunicació en les xarxes socials i ara estem refent la web. Això vol dir més accessibilitat i transparència, explicar què estem fent i començar a impulsar el que tenim com a poble.

Hi haurà accions en la línia contrària, en el sentit de frenar projectes que hi havia en marxa i que com a oposició no els semblava bé?

De fet, aquest últim mandat ha estat estrany perquè, sobretot cap al final, hi ha hagut una deixadesa total. És cert que ens hem trobat coses que nosaltres no hauríem fet i que ara intentarem rendibilitzar i donar-los un sentit, però no hi ha cap tema que vulguem parar. En realitat ens ho hem trobat tot molt desaccelerat. Per exemple, teníem una brigada de quatre persones i ara només tenim dues persones operatives. Estem fent una feina d'arrencada.

Es tornarà a presentar?

Falta un any i encara no m'ho he plantejat, però, per lògica, semblaria que sí. Entenc que el projecte que estic liderant, i que és molt transversal, en aquest any es farà més fort, però necessita temps. Sóc de mandats curts, i aquest projecte no necessita deu anys, però un tampoc.

En aquest context, i si el govern actual funciona, hi ha la possibilitat de crear alguna llista conjunta o de tornar a pactar de cara a les eleccions del 2019?

Ni n'hem parlat, ni descarto res. El meu paper aquí és més d'obrir portes, tancar etapes, i intentar que participi en la governabilitat i en el projecte de poble tanta gent com sigui possible.

De moment, l'ambient fins ara tens en el si del consistori no s'ha tornat a posar a prova amb cap més ple després del d'investidura de ja fa unes setmanes...

No se n'ha fet cap perquè tenim una situació en vies de solució però que encara és un problema: la secretària només ve un cop per setmana, i això ens alenteix els tràmits. El proper ple serà el 8 de maig, per al cartipàs i els pressupostos. Tenim prevista una reunió amb l'oposició perquè com a mínim vull fer allò que no m'havien fet a mi: explicar-nos.

Com es prepara el futur cartipàs del consistori?

Possiblement, a més de l'alcalde, hi haurà quatre regidors amb competències. El primer tinent d'alcalde serà Manel Valero, el segon, Lluís Thomen; i Marina Navío i Carme Llorens seran les altres regidores amb responsabilitats.