L'actual rector d'Olvan, Cal Rosal i Sant Jaume de Frontanyà, mossèn Urbici Vila Gelabert, va morir dimecres al migdia a l'edat de 70 anys com a conseqüència d'un atac de cor mentre oficiava una cerimònia a l'ermita de Sant Romà de la Clusa (al terme de Castell de l'Areny) en honor del patró d'aquest temple, i acompanyat del rector de Sant Romà i de la Nou, mossèn Camil Viladrich, i del capellà custodi de Queralt, Ramon Barniol. Mossèn Vila serà enterrat demà a les 11 del matí a l'església parroquial d'Olvan.

Mossèn Vila va néixer a Castelladral l'any 1939, i al llarg de la seva trajectòria com a capellà havia voltat per diverses poblacions de la comarca, tot i que el seu vincle més estret va ser amb Sant Jaume de Frontanyà (el poble més petit de Catalunya), des de l'any 1966, i actualment encara n'era rector. Sense desvincular-se mai d'aquesta població, mossèn Vila també va ser rector de Vilada i de Sant Jordi de Cercs, i l'any 2000 va ser nomenat rector d'Olvan, on vivia actualment, tot i que encara estava empadronat a Sant Jaume.

La seva àmplia dedicació envers Sant Jaume de Frontanyà va convertir mossèn Vila en un dels màxims exponents del desenvolupament del poble aquests darrers anys. Ja fa tres dècades que va ser un dels principals precursors de la carretera que comunica Sant Jaume i Borredà, que fins fa 31 anys era una pista forestal.

Així mateix, va impulsar la darrera i més important restauració de l'església parroquial del poble, ara fa uns 15 anys, o la reconstrucció de les pintures al santuari de la Mare de Déu dels Oms, va promoure l'electrificació al municipi a començament dels anys 80, i va ser un gran precursor de les colònies d'estiu a Sant Jaume, tenint en compte que havia tingut al seu càrrec la casa de colònies del santuari de la Mare de Déu dels Oms i la casa pairal de Frontanyà.

Una persona molt activa

Fora de Sant Jaume, mossèn Vila també va destacar pel seu activisme tant en l'àmbit religiós com social. A Vilada, també va impulsar obres a l'església i a la rectoria, va fer restaurar els retaules de Fígols i també va fer alguns arranjaments a la rectoria d'Olvan i a l'església de Cal Rosal, on va fer posar la calefacció.Per tot plegat, mossèn Vila haurà deixat una gran empremta a tota la comarca i especialment a Sant Jaume de Frontanyà, segons destacava ahir l'alcalde d'aquesta població, Ramon Vilalta, que el recordava com "un bon home, un bon capellà, i una persona molt treballadora".

Així mateix, el rector també destacava ahir "l'activisme" de mossèn Urbici Vila, i el definia com "un xicot molt inquiet" de quan havien estudiat junts al seminari de Solsona.