"És un acte de dignitat i justícia". Així ho afirmen Maria Mercè Freixa, Josep Maria Riu i la seva esposa, Nativitat Puig, berguedans familiars de republicans a qui el règim franquista va confiscar-los els diners durant la guerra civil i que encara avui ningú no els els ha tornat. Formen part de la desena de berguedans que reclamen el retorn dels anomenats diners rojos.

Es van assabentar de la reivindicació d'altres berguedans del retorn d'aquest diners per un article que va sortir publicat el 10 de setembre del 2005 a Regió7. "Vam veure que els papers que ensenyaven els qui hi sortien eren iguals que els que nosaltres teníem a casa", expliquen. A partir d'aquí van iniciar un camí de reclamacions que els va dur a establir contacte amb l'Associació de Perjudicats per la Incautació del Govern Franquista (APIGF). "No lluitem pels diners, ho fem per una gent que va treballar tota la vida i a qui els ho van pendre tot per haver lluitat per la República".

El decret franquista que obligava a entregar els bitllets emesos abans del 18 de juliol del 1936, data del cop d'estat contra la República, va ser publicat al Butlletí Oficial de l'Estat el 17 de setembre del 1938. La confiscació es va fer sota l'amenaça de represàlies o fins i tot dient que ja no valien. De la nit al dia moltes famílies es van trobar "a la misèria, havent de demanar una barra de pa i llet en pols". Els diners van ser dipositats al Banc d'Espanya i els van donar un rebut.

Aquest va ser el cas dels familiars de Maria Mercè Freixa. La seva mare, Carme Estruch, era de Barcelona. Els van confiscar tot el que tenien: 5.464 pessetes de l'època. "La mare tenia 20 anys i sort que era modista i va poder treballar. Quan el pare, Xavier Freixa, va arribar del front, vençut i malalt", van tornar a Berga, d'on era fill. Curiosament, tant ella com Nativitat Puig, esposa de Josep Maria Riu, van trobar els rebuts dels diners confiscats, guardats en sengles caixes de cigars. En el seu cas els diners confiscats van ser 3.315 pessetes, que anaven a nom de Fermí Riu Xandri, pare de Josep Maria Riu, l'espòs de Nativitat Puig. Tot i els problemes de salut que té la família, s'ha proposat recuperar el que havia estat del seu sogre. S'ha adreçat al síndic de greuges i no pensa aturar-se. Ella ho té clar: "lluitaré per això fins que em quedi un alè de vida".