L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat en servei la depuradora i els col·lectors en alta de La Pobla de Lillet (Berguedà). Segons ha anunciat l'ACA, aquesta actuació ha tingut un cost proper als 1,8 milions d'euros, un 50% dels quals han estat finançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). La nova depuradora és biològica, està dissenyada per a un cabal de 600 metres cúbics al dia i, a més, també s'ha construït una xarxa de col·lectors amb una extensió superior als 1.600 metres. L'aigua tractada es retornarà al riu Llobregat per contribuir a la seva millora mediambiental. La depuradora de La Pobla de Lillet és la vuitena que es posa en servei a la comarca del Berguedà.

Segons ha informat l'ACA, l'aigua sanejada a la depuradora possibilitarà la reutilització indirecta o no planificada que contribuirà a mantenir el cabal ecològic del riu i l'aprofitament per a usos urbans, agrícoles i industrials aigües avall.

Aquesta és la novena estació depuradora en servei a la comarca del Berguedà, juntament amb les plantes de Berga, Bagà-Guardiola de Berguedà, Gironella, Puig-reig, Cercs, Casserres, Castellar de N'Hug i Sant Corneli de Cercs.

Sanejament a Catalunya

El programa de sanejament d'aigües residuals urbanes 2005 (PSARU 2005), aprovat pel Govern el juliol de 2006, té l'objectiu de completar i millorar el sanejament de tota la població catalana. A data d'avui les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95% de la població catalana.