La decisió del govern de la CUP de retirar el crucifix de la sala de plens del consistori de Berga (vegeu Regió7 d'ahir) ha generat el rebuig unànime dels grups de l'oposició, que han criticat la manera de fer-ho, de forma unilateral i sense haver-ho debatut. Un diàleg que consideren vital, oimés per la igualada correlació de forces, ja que l'executiu independentista no té majoria perquè està empatat a 6 regidors amb CiU, mentre que ERC en té 3 i PSC i ICV un cadascun. La CUP sosté que una institució laica com el consistori no ha d'exhibir un símbol religiós per respecte. Malgrat això no han tret la imatge de la Mare de Déu de Queralt de la sala de plens perquè consideren que és un emblema ciutadà.

Per a CiU, el canvi que encarna la CUP per ara està suposant "un pas enrere". A través d'un comunicat, els representants de la federació nacionalista exposen que la retirada del santcrist "s'ha fet sense debat ni comunicació prèvia als grups municipals (ni a la ciutat) i per la via dels fets consumats". CiU ha volgut recordar que quan el setembre del 2007 el ple "va decidir treure la imatge del rei Joan Carles -a proposta de la CUP- de la mateixa sala, es va fer prèvia votació. Sembla, doncs, que ara que la CUP només té 6 dels 17 regidors del consistori, encara hauria de cuidar més les formes (que, en democràcia, són tan importants com el fons) i emfatitzar el diàleg. En especial en temes com aquest, sobre el qual hi ha diferents sensibilitats entre els ciutadans". Fonts de la federació asseguren que "si parlem de les coses, no serà difícil arribar a acords. Si, per contra, s'opta per tirar pel dret, s'estarà fent un mal servei a Berga", conclouen.

Per la seva banda, Ermínia Altarriba, líder d'ERC, ha dit que "trobo estrany que s'hagi fet d'aquesta manera, almenys hi hauria d'haver hagut un debat previ". Els republicans no s'haguessin oposat a la retirada del santcrist perquè consideren que "la sala de plens ha d'estar neta de qualsevol simbologia religiosa" per respectar les diferents sensibilitats. En aquest cas consideren que "les formes no han estat les més adequades". En uns termes similars s'ha expressat Rosalia Monroy, regidora del PSC, que ha lamentat les formes perquè "poden ofendre una part de la ciutadania". Ha dit que el canvi al consistori s'hauria de visualitzar a través d'actuacions que considera més prioritàries, com per exemple actualitzar la pàgina web. Per la seva banda, l'edil d'ICV Joan Torres ha dit que "si s'hagués fet per ple i amb consens, el govern hauria demostrat un tarannà diferent més participatiu, un aspecte del qual la CUP ha fet bandera com a partit assembleari".