Els Koloraines han decidit que ha arribat el moment de dir adéu. El grup d´animació infantil del Berguedà -que ha triomfat a dins i a fora de la comarca- s´acomiada dels escenaris després de més de set anys d´actuacions que han fet ballar, cantar i gaudir el públic, sobretot, el més petit.

Els nou personatges de colors més coneguts del Berguedà, i també famosos en altres punts del territori, han decidit plegar veles i aturar aquest projecte que els ha enriquit, asseguren, personalment. Volen marxar, però, per la porta gran i amb un concert especial que serveixi d´agraïment a tots els que els han seguit durant aquests anys. És per això que fan una crida a tothom a assistir al concert de comiat que faran dissabte que ve, 26 de desembre, dia de Sant Esteve, a les 7 de la tarda al pavelló d´esports de Berga.

Com molts grups musicals, els Koloraines també van néixer per casualitat. Així ho recorden Ignasi Ballús, Marc Elias i Anna Itó, que juntament amb Albert Pont, Edu Rodríguez, Miquel Escánez, Laura Serrat, Sònia Ribera i Laura Mas formen el grup actualment. Tot va començar durant el casal de Nadal de l´escola Santa Maria d´Avià del 2007. «Alguns eren monitors i com a final de festa vam muntar un grup per fer un petit concert. La proposta va agradar, i ens van demanar que tornéssim a tocar pel carnestoltes», expliquen. I així, fins avui, havent fet al voltant de 200 concerts, amb dos discos al mercat i molts records que se´n portaran d´aquesta etapa que han viscut un cop es treguin els vestits de colors per sempre.

Confessen que cap d´ells s´esperava que el projecte agafés l´embranzida que ha adquirit. «Ningú s´imaginava que els Koloraines tindríem aquest recorregut», diu Ballús. De totes maneres, tenen clar un dels secrets d´aquesta bona acollida: quan van començar ni al Berguedà -ni pràcticament a la resta de territori- existia un grup d´animació infantil de les seves característiques, «amb tanta gent a dalt de l´escenari interpretant cançons populars, temes propis i també fent danses i jocs». Un altre dels elements que els ha portat a recórrer molts pobles de la geografia catalana, creuen que ha estat la seva autogestió. «És important comportar pocs problemes als organitzadors que ens contracten, nosaltres ens portem l´equip de so i amb poca cosa fem, a vegades hem actuat sense escenari i tot», reconeixen.

Sigui com sigui, i pels motius que sigui, els Koloraines s´han convertit en un referent per a molts infants del Berguedà i de fora. Saben, però, que la regeneració del seu públic ha estat més elevada que la del seu repertori. «Sempre diem que els nostres seguidors han anat canviant, perquè els nens han anat creixent i sempre tenim públic nou, però les cançons que cantem continuen sent pràcticament les mateixes», expliquen. Això, i el fet que els integrants del grup tinguin cada vegada més compromisos professionals i personals, els ha fet reflexionar i han decidit que és hora de retirar-se. «Cada cop ens costa més trobar-nos per assajar, tots tenim la nostra vida i potser estem una mica estancats i necessitem parar», diu Anna Itó.

Un grup que ha evolucionat

Marxen amb tristesa. Asseguren que els sap greu deixar el projecte, però creuen que ara és el moment. Després de gairebé vuit anys, i fent una mirada al passat, reconeixen que ple-guen satisfets i havent fet una evolució «positiva» com a grup. Ballús destaca que cap es dedica a la música professionalment, «però hem aconseguit aportar un nivell de qualitat i un resultat semiprofessional». Els Koloraines han marcat el seu propi estil i han posat el seu segell en algunes de les melodies populars infantils. També han creat temes propis que s´han convertit en habituals entre els infants berguedans, alguns han quedat enregistrats en els dos discos que han editat: Koloraina´t i Ganyotes.

Recorden que el primer disc va sorgir, principalment, de la demana del públic i sobretot, dels pares i familiars dels nens. «Ens ho demanaven molt i vam proposar-nos fer un disc», que asseguren que va suposar «una molt bona experiència en un estudi professional que cap de nosaltres havia viscut abans. De fet, els integrants de la formació han tenen al cap moltes vivències que sense els Koloraines no haurien estat realitat. «Molts concerts, el contacte amb els nens, gravacions, el vincle entre nosaltres...», explica Ballús. Una de les experiències més enriquidores va ser el viatge a l´Equador l´estiu del 2013, quan van portar la seva música als infants de Quito, Guayaquil i Charcay. Entre les seves actuacions també destaquen la participació a les festes del barri de Gràcia, al festival MiniGrec de Barcelona i als actes reivindicatius de les diades de l´11 de setembre del 2014 i el 2015, entre d´altres.

Tot i que marxen, diuen, per sempre, deixen per al record del seu públic les cançons i també esperen deixar constància del seu pas pel món de l´animació infantil amb un cançoner que esperen editar amb els seus temes.

Una cinquantena de persones a l´escenari

Dissabte que ve, 26 de desembre, és el dia escollit pels Koloraines per acomiadar-se dels seus seguidors. Serà amb un concert especial al pavelló d´esports de la ciutat. L´actuació s´iniciarà a les 7 de la tarda i serà d´entrada lliure perquè l´objectiu és que tothom hi pugui assistir.

Ignasi Ballús, membre del grup, ha explicat que estan treballant perquè sigui un concert ple de sorpreses, i ja ha anunciat que hi haurà la participació d´una cinquantena de persones a dalt de l´escenari, que col·laboraran per fer encara més especial el concert. Entre d´altres, hi haurà la participació de la coral infantil de l´Escola Municipal de Música de Berga, «un fet que ens fa molta il·lusió», ha ressaltat.

Han escollit la tarda de Sant Esteve perquè asseguren que és un dia que els ha funcionat altres vegades. «Els dos CD que hem fet els hem presentat el 26 de desembre i sempre hem tingut bona resposta de públic», explica. Esperen que aquesta vegada no sigui excepció i el pavelló s´ompli per acomiadar el grup.