"Gaudeix d'aquesta Patum com quan eres al balcó de l'ajuntament i moltes gràcies en nom de tots els teus cuidadors i de Berga". Aquestes paraules es van sentir, ahir, per la megafonia de la plaça de Sant Pere durant la Patum infantil de lluïment. Era una part del text escrit per Sergi Montaner, responsable de la Patum infantil i nét de Joan Rafart, impulsor de la festa que va morir el passat febrer. La Patum infantil viu un any especial després del traspàs de qui va ser la seva ànima i els petits patumaires, els cuidadors i tots els presents ahir a la plaça van voler retre-li un sincer homenatge per recordar la seva tasca.

Després del salt de guites, l'àliga va aparèixer al centre de la plaça. El ball, però, encara trigaria a començar. Es va fer silenci i les paraules de record i agraïment a Rafart van ressonar per la megafonia. Enguany, la festa estrena una àliga restaurada per Jordi Camps, Ernest Ferrer i Eva Ordàs. Una restauració impulsada i perseguida pel mateix Rafart en els darrers anys i que finalment ha estat una realitat. Ahir, a la plaça, l'àliga va aparèixer amb la corona vella i els encarregats de rentar-li la cara durant els darrers mesos, envoltats de familiars i cuidadors de la festa, també van ser els que van substituir-li, entre aplaudiments i emoció, l'antiga corona per la nova. "No hem volgut canviar-la fins ara, per homenatjar l'avi Rafart i simbolitzar, amb aquest canvi, que els cuidadors de la Patum infantil li agafem el relleu i mantindrem aquesta gran festa que ens ha deixat de la millor manera possible", van anunciar.

Tal com va explicar Sergi Montaner, l'àliga era la comparsa més estimada pel seu avi i també la seva música. "No volíem que fos un homenatge trist perquè aquesta és la festa dels nens i volem que en gaudeixin", va matisar a Regió7. D'aquesta manera, amb un homenatge senzill però emotiu, van voler recordar la figura del seu avi i de l'avi de molts patumaires que en les darreres dècades han passat per les comparses de la festa.

Durant la celebració d'ahir, els cuidadors de la celebració també van lluir un crespó negre a la camisa, com a mostra de dol per la mort de Rafart, que va consternar a tota la família patumaire.

Salts lluïts

Ahir però, tal com li hauria agradat a Rafart, era dia de passar-ho bé fent Patum, va assegurar Montaner. És per això que durant els salt del matí els infants van protagonitzar uns balls perfectes després dels assajos realitzats durant les darreres setmanes. Quan passaven deu minuts de les dotze, la comitiva va sortir de l'església i tot seguit es va donar el tret de sortida a la celebració amenitzada pels joves músics de la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga.

Una de les novetats destacades és que la festa estrenava tabalera, Irune Sánchez. Per primera vegada a la història una nena ha estat l'encarregada de marcar el ritme patumaire durant els salts a la plaça. Sánchez, que va compartir les baquetes amb Martí Vegas, es mostrava satisfeta d'haver estat la primera noia tabalera de la celebració infantil, amb només 8 anys. Confessa que no s'ho esperava, però que, tot i els nervis dels primers moments, ha gaudit molt.