L'ordenança per regular l'activitat a la riera de Merlès no s'aplicarà aquest estiu

Els ajuntaments continuen amb les mesures de control i neteja iniciades en els darrers anys

30.06.2016 | 07:13
Visitants a la riera de Merlès aquest cap de setmana, a la zona a tocar del càmping Merlès
Visitants a la riera de Merlès aquest cap de setmana, a la zona a tocar del càmping Merlès

L'ordenança per regular els usos de la riera de Merlès no es podrà aplicar aquest estiu. Els alcaldes dels diversos municipis per on transcorre la riera estan a l'espera de reunir-se amb la Diputació de Barcelona en els propers deu dies perquè se'ls presenti la proposta de redactat d'aquesta nova ordenança. Posteriorment, els consistoris implicats hauran de debatre la proposta i adaptar-la a les necessitats, i, finalment, aprovar-la en ple municipal.

Tot i que el procediment per redactar aquesta ordenança ja fa mesos que s'ha iniciat, finalment s'ha endarrerit, i no serà possible que entri en vigor durant aquesta temporada d'estiu, quan la riera viu l'època de més afluència de visitants. L'alcalde de Borredà, Joan Roma, un dels municipis per on transcorre la riera, va assegurar que, tot i que s'ha anat amb un parell de mesos de retard per poder disposar de l'ordenança aquest estiu, els passos que s'estan seguint van en la bona direcció.

Un dels compromisos que van adquirir els alcaldes dins de les accions que s'estan duent a terme per a la conservació i protecció de la riera de Merlès i el seu entorn és el de disposar d'una normativa que sigui de compliment obligat i restrictiva respecte als usos i les activitats a la riera, i que serveixi d'eina als municipis per establir les sancions que es puguin imposar en el cas que no es respectin. "Cal tenir clar quines activitats s'hi poden fer i quines no", va afirmar Roma. Tot i que encara no s'han concretat quines seran aquestes restriccions, va explicar que seguiran una línia general per aconseguir una desmassificació d'aquest espai natural, i que vetllin pel respecte a l'entorn natural.

L'objectiu, va concretar, és que serveixi per facilitar la feina als nou ajuntaments per on transcorre la riera de Merlès i per continuar treballant per preservar l'espai, tal com s'ha començat a fer en els darrers anys gràcies al full de ruta marcat entre tots els agents implicats, des de l'administració pública als agents de seguretat i control del medi natural, a les empreses, i capitanejat per l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Mesures provisionals

La calor dels darrers dies fa que els principals gorgs de la riera de Merlès s'omplin de visitants, sobretot els caps de setmana. A l'espera que aquesta ordenança estigui aprovada i pugui aplicar-se, els consistoris es veuen obligats, aquest estiu, a continuar amb les mesures iniciades en les temporades passades per controlar les massificacions de gent, evitar que els visitants aparquin en zones no habilitades, controlar la velocitat dels vehicles o garantir la neteja de l'entorn. Es tracta d'accions que han de servir per garantir el civisme a la zona, tal com va indicar Roma, i a la vegada conscienciar els banyistes i estiuejants.

Alguns ajuntaments, com és el cas del de Borredà i el de les Llosses, han contractat el servei de la Fundació MAP per fer una neteja setmanal de l'entorn "per evitar una concentració de deixalles", va dir Roma, "tot i que ja es van reforçar els principals espais amb més contenidors". La senyalització també es va renovar i ampliar l'any passat i, a més, els Mossos d'Esquadra fan més visites a la zona i el mateix alcalde, Joan Roma, per exemple, hi va cada cap de setmana per comprovar sobre el terreny els comportaments dels visitants, "i, si cal, dir-los que no s'està actuant correctament"

Una de les voluntats a llarg termini és aconseguir una reducció de l'acumulació de persones en punts concrets de la riera. "Si això s'aconsegueix, la resta vindrà al darrere: perquè hi haurà menys deixalles i també menys impacte negatiu a la natura, i per tant, una millor conservació de l'espai".

Cal recordar que totes aquestes mesures es complementaran, a mig termini, amb l'aprovació d'un Pla Especial per protegir tota la riera des del neu naixement fins a la desembocadura, que es preveu que entri en vigor en dos anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Tren del Ciment enguany
El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

L'objetciu és crear una xarxa de prescriptors de recursos i activitats de la comarca

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

Teo Valls explica el seu procés de transformació de dona a home a 330 alumnes de tercer d´ESO dins...

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Puig-reig esdevé el centre del pubillatge amb l'acte de proclamació dels representants nacionals

Enllaços recomanats: Premis cinema