Segons expliquen els mateixos responsables del Cicle Gaudí, el cinema català és de consum minoritari al territori tot i la seva qualitat ja que la ciutadania catalana associa encara el cinema de producció pròpia a un producte carrincló, pesat i avorrit, malgrat el reconeixement nacional i internacional. A tot plegat, s'hi suma el fet que la digitalització i l'elevat cost de l'adequació de les sales ha tingut com a conseqüència que hi hagi moltes poblacions que ja no disposen de sales de cinema amb programació estable, com és el cas de Berga.

Per aquest motiu, i amb la voluntat de revertir la situació, a partir del dijous 15 de setembre, cada tercer dijous de mes es podrà veure una pel·lícula de producció catalana i estrena recent al Teatre Patronat de Berga dins la programació del Cicle Gaudí. Aquesta iniciativa de l'Acadèmia del Cinema Català, que s'ha establert amb un conveni per dos anys, compta amb el suport del consistori berguedà i amb la col·laboració de 9,5 Grup Internacional Cinematogràfic. A més a més, la iniciativa també té el suport institucional de l'Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona; del Departament de Cultura la Generalitat de Catalunya i de la Fundació SGAE.

Tal com afirma l'Acadèmia del Cinema Català, tots els països i cultures han fet seu el propi cinema. A Catalunya això ha passat amb disciplines com el Teatre, la Música, la Literatura, però no s'ha trobat encara el camí per aconseguir-ho amb el Cinema. De fet, segons la mateixa Acadèmia, el dèficit més important del cinema català és no haver trobat el públic que li pertoca, no haver aconseguit que la ciutadania s'estimi, valori i per tant vagi a veure el seu cinema.

És davant d'aquesta constatació que l'Acadèmia del Cinema Català presenta una proposta feta a partir d'haver escoltat i valorat l'opinió de professionals de diferents branques del sector: productors, distribuïdors, exhibidors i també d'escoltar al públic i objectivar les dades de les que es disposa sobre del consum cultural i cinematogràfic al país. Una proposta que consisteix en apropar el cinema a la ciutadania i oferir-li unes produccions diverses (com divers és el públic), col·laborant amb les institucions del país per tal d'arribar a la mitjana europea pel que fa als hàbits de consum audiovisual propi. El Cicle Gaudí neix doncs amb el repte de crear nous públics oferint una programació periòdica a diferents poblacions de la demarcació de Barcelona, una de les quals serà Berga.

Les pel·lícules es podran veure a 2/4 de 9 del vespre al Teatre Patronat i l'encarregada de donar el tret de sortida al Cicle serà 'El rei borni' el 15 de setembre. La seguiran 'Cerca de tu casa', 'La propera pell' i '100 metros', amb una cinquena encara per confirmar. El preu de l'entrada serà de 4'50 euros; 3 euros amb el Carnet Jove i 2x1 presentant el carnet Club Vanguardia a taquilla.

Per a més informació es pot consultar la web http://ciclegaudi.cat/