La mobilitat és el principal repte que afronta Berga aquest Onze de Setembre. La capital és una de les cinc ciutats, juntament amb Salt, Lleida, Tarragona i Barcelona, que acullen un dels actes reivindicatius de la Diada, enguany descentralitzats. Si inicialment s'havia previst que hi participarien entre 40.000 i 50.000 persones, l'elevat ritme d'inscripcions de la darrera setmana, de 1.000 persones inscrites per dia, fa preveure als responsables de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) de Berga que se superarà la xifra de 60.000 visitants. Fins ahir ja hi havia més de 23.000 persones inscrites, segons fonts consultades per aquest diari. I alguns trams ja són plens al 100%, com els corresponents a les comarques del Berguedà, Bages i Anoia, segons va informar ahir, en la presentació de la Diada, Manel Escobet, secretari nacional de l'ANC per la Setena Regió.

La previsió de més afluència de visitants de la prevista posarà la capacitat d'acollida de Berga a prova. I ha obligat a muntar un ampli dispositiu per tal que puguin aparcar els més de 10.000 turismes que es preveu que hi arribaran (5.000 més dels que l'organització comptava a l'agost) i els més de 400 busos provinents de les 10 comarques de la Catalunya Central que acollirà Berga: Alt Urgell, Anoia, Bages, Cerdanya, Lluçanès, Moianès, Osona, Ripollès, Solsonès i Berguedà. Aquesta és una àrea d'influència que inclou 500.000 persones.

En la presentació del programa d'actes de la Diada d'enguany celebrada ahir, dilluns, els organitzadors i els responsables de seguretat van fer una crida als visitants perquè col.laborin a facilitar la mobilitat entrant i sortint de la ciutat de forma esglaonada per tal d'evitar el col·lapse. Hi haurà unes 200 persones entre agents de la Policia Local, de Protecció Civil i voluntaris de l'ANC que treballaran per informar i garantir la mobilitat (a més del desplegament de Mossos que no s'ha fet públic) i estaran a peu de carrer per ajudar els conductors. Als veïns de la ciutat se'ls recomana que no utilitzin el cotxe perquè hi haurà diferents carrers de Berga tallats al trànsit, bàsicament els situats a l'entorn del passeig de la Pau, on hi haurà l'acte central. La cap de la Policia Local, Fina Vizuete, va demanar als ciutadans que intentin "arribar i sortir de manera esglaonada". Per això, s'ha organitzat un ampli ventall d'activitats. De moment ja hi ha 300 voluntaris inscrits, i en faltarien un centenar més per arribar als 400 que es necessiten per al correcte funcionament de la celebració.

Finalment, Manel Escobet va destacar que esperen que "tot funcioni bé i que no hi hagi cap problema de seguretat", i també que faci bon temps.