Els comerciants del carrer Major de Berga preveuen repartir uns 19.000 tastos en la tercera edició del Concurs de Tapes del Berga Bolet, un esdeveniment que impulsen amb l'objectiu de promocionar els seus establiments que obriran les portes durant tot el cap de setmana (dissabte matí, tarda i nit i diumenge al matí) i alhora per projectar els atractius de la ciutat i de la comarca.

Ja és el tercer any que els comerciants del carrer Major impulsen la Berga Bolet, un certamen que omple de parades, activitats i animació el centre comercial i els carrers del seu entorn al cor del barri vell durant un cap de setmana. Enguany inclou novetats per tal de renovar-ne els atractius. Per exemple, dissabte de 12 a a 2, a la plaça Maragall s'estrenarà un showcooking, una demostració de cuina que cada any a partir d'ara es farà amb un bolet concret, l'anomenat bolet convidat, ha explicat Anna Farràs, membre de l'organització.

Enguany s'ha apostat per fer demostracions de com cuinar la gírgola de castanyer del Montseny, o maitake. Es tracta d'un bolet autòcton del Montseny però també molt escàs. La Granja de Bolet Ben Fet, un centre especial de treball de la cooperativa Teb Verd, ha aconseguit cultivar-lo per recuperar aquesta espècie. El gastrònom berguedà i director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, n'explicarà les característiques i propietats i com cuinar-lo i els professionals del Corpus Bar el cuinaran. Farràs ha explicat que a partir d'ara a cada Berga Bolet es farà una demostració de cuina de diferents bolets d'arreu del món.

La mostra portarà jocs i activitats diverses a l'àrea del carrer Major. Les botigues adherides al centre comercial oferiran, dissabe al matí, coca de bolets feta per Pavebsa i cava als seus clients. També hi haurà una cercavila amb la Berguedana de Folk, una trobada de bastoners, mentre que als carrers de Sant Antoni, la Instrucció i Ronda Queralt (tallada al trànsit) acolliran jocs per a la quitxalla, tallers i inflables dissabte al matí i a la tarda i diumenge al matí. A la plaça de les Fonts, dissabte, de 4 a 8, tindrà lloc la 41 edició de les jornades micològiques. També hi haurà concerts, a més de música en viu dissabte des de les 8 del vespre i fins a les 11 de la nit al carrer Major per dinamitzar l'acte estrella de la mostra: el Concurs de Tapes amb bolets.

Enguany hi participen 24 establiments que oferiran unes 800 racions cadascun, segons ha especificat Farràs. Es preveu repartir aproximadament 9.200 tastos. Els assistents podran triar la tapa que els hagi agradat més i votar-la. Cada tapa tindrà un preu d'un euro i mig.

Les activitats continuaran diumenge amb entreteniments per a la mainada, les jornades micològiques del Berguedà i un taller de micologia per a totes les edats a cura de l'ecòleg Daniel Siscart. Tancarà la festa una arrossada popular a les 2 de la tarda, a la Ronda de Queralt, per a 400 persones.