L'Ajuntament de Berga commemorarà el dia de la Hispanitat d'enguany obrint portes i treballant perquè, a diferència del consistori de Badalona, fins ahir no havia rebut cap ordre que els impedís fer-ho, segons fonts municipals. És previst que treballin entre 15 i 20 empleats de la plantilla municipal dels serveis econòmics, de l'àrea de cultura i de comunicació, a part dels regidors de l'equip de govern de la CUP, encapçalats per l'alcaldessa Montse Venturós, com ja van fer l'any passat.

Serà una jornada laboral un xic atípica, primer perquè de fet es treballarà pràcticament en família malgrat que les portes de la Casa Gran seran obertes com un dia qualsevol. L'any passat van treballar alguns funcionaris comptats de forma testimonial, que van aprofitar la jornada per avançar feina o fer tasques de despatx, el mateix que van fer els membres de l'equip de govern de la CUP. Però, per exemple, hi ha serveis que no podrien obrir encara que volguessin, com seria el cas de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC). En ser avui un dia festiu en l'àmbit estatal, el registre no pot tramitar expedients, com seria el cas d'instàncies, segons han explicat fonts municipals. Tampoc treballaran els serveis de recepció municipals. El dia de la Hispanitat del 2015 es va escaure que va ser l'alcaldessa berguedana, Montse Venturós, qui va atendre rere el taulell municipal una parella que va anar a cercar al consistori bosses per recollir excrements de gos. I els les va lliurar la dirigent.

Mentre que el 2015 la proposta de treballar va ser feta a darrera hora i amb menys temps, enguany s'ha informat a l'avançada el personal a través de reunions convocades per cada regidoria amb els delegats de cada àrea. Enguany el govern municipal ha informat el personal del consistori de la possibilitat de treballar el dia de la Hispanitat de forma voluntària. L'executiu ha ofert recuperar aquest dia en alguna de les dates següents: el 21 d'octubre o bé el 9 de desembre. I si aquestes dues possibilitats no van bé, "es podran mirar altres opcions".

Obrir amb normalitat

Berga és un dels diferents ajuntaments del país que avui treballaran. A la Catalunya Central també ho preveuen fer Navàs i Artés. Alguns ja fa anys que obren amb normalitat i aquest any s'hi havia sumat una les poblacions més grans de Catalunya, Badalona, fins que una interlocutòria judicial ordenant el tancament finalment ha fet desistir l'equip de govern. Tot i això, els regidors que governen el consistori han anunciat que seran de vuit del matí a dues del migdia davant l'edifici per atendre els ciutadans que ho vulguin (més informació a les pàgines d'Arreu). Altres poblacions que obriran amb normalitat perquè no hi ha hagut cap ordre judicial que els hagi ordenat el contrari seran Celrà (Gironès), Linyola (Pla d'Urgell), Argentona (Maresme) i la Vilella Alta (Priorat).