El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha triplicat el pressupost que destina a combatre la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) a Catalunya per la greu afectació d'aquesta plaga. El Govern hi invertirà 1 milió d'euros. Aquesta operació entra a la seva recta final aquest novembre. Quan conclogui s'hauran fumigat 20.000 hectàrees de boscos. En funció de les seves característiques amb avionetes (12.000 hectàrees) o bé amb helicòpters (8.000 hectàrees) per combatre la processionària del pi. La tècnica d'aplicació és mitjançant Ultra Baix Volum. S'acabarà actuant en 43 municipis de 12 comarques a les zones més afectades de Catalunya per tal de rebaixar les poblacions d'aquesta plaga tal com ha explicat a Regió7 Montserrat Barniol, directora general de Forest. A la Catalunya Central es tracten més de 10.000 hectàrees del Berguedà, el Solsonés i la Cerdanya.

Ahir es va enllestir el tractament al Berguedà on feia vuit anys que no s'actuava. La directora general de Forest va explicar que a la comarca, una de les més afectades, es tracten 4.000 hectàrees una xifra que propietaris forestals com Jaume Cunill consideren insuficient, ja que estimen que al Berguedà hi ha 10.000 que pateixen els efectes de la processionària. Va explicar que, "per culpa de la processionària, els treballadors forestals han de prendre antihistamínics i ho tenen fumut per treballar el bosc, i els arbres no creixen i perden valor". Al Solsonès, se'n tractaran 6.000 i a la Cerdanya 1.050. L' objectiu del tractament, que s'allargarà fins a mitjan novembre, és rebaixar la població de processionària de manera que, a la superfície tractada, només en quedi el 10%, segons els experts.

La directora general de Forest ha explicat que "les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya amb hiverns i tardors molt temperats han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals". Com a conseqüència hi ha hagut un important increment d'aquesta plaga que ha afectat 175.000 hectàrees al país.

D'altra banda, Joan Roma, alcalde de Borredà, un dels pobles on s'ha actuat, lloa "la bona actuació de la fumigació d'una part de la comarca, i el bon resultat que ja es comença a veure". Roma ha proposat estudiar el resultat de les zones fumigades, i demanar, "ja des d'ara que la Generalitat prevegi una segona actuació l'any vinent, en les zones que continuen greument afectades per la processionària.ia". El batlle berguedà ha assegurat que "només una actuació contundent durant 2 o 3 anys garantirà deixar aquesta plaga en uns límits suportables".