Berga reconeix patumaires per la seva tasca en favor de la festa

Enguany s'homenatja a les germanes Camprubí i el fuster Jordi Camps

24.11.2016 | 18:05
El fuster Jordi Camps (esquerra) i les germanes Camprubí.

Berga celebra aquest divendres 25 de novembre l'onzè aniversari de la proclamació de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L´Ajuntament de Berga i el Patronat Municipal de La Patum organitzen actes per tal de commemorar l´efemèride. Tal i com ja ha informat aquest diari, la principal novetat d´enguany és que, "en comptes d´organitzar diversos actes repartits durant els mesos de novembre i desembre com venia essent habitual, només es farà un acte". Fonts del patronat han exposat que "l´experiència dels darrers anys ha posat damunt la taula el fet que s´esmerçaven molts esforços a organitzar fins a vuit o deu actes diferents (exposicions, presentacions, conferències, debats, concerts...) i que aquests tenien poca repercussió i, moltes vegades, una escassa assistència."  Per aquests motius el patronat ha decidit concentrat al celebració en un sol acte que se celebrarà el cap de setmana més proper al 25 de novembre que és el dia de la declaració) i que enguany se celebra justament aquest divendres, dia 25. Serà a les 8 del vespre a la Sala Casino.

Reconeixements

Fonts del patronat han explicat que "a partir d´enguany, aquest acte vol servir de reconeixement a alguna/es persona/es que hagin treballat de forma significativa en pro de la festa per tal que aquestes puguin explicar les seves vivències i anar documentant així els canvis sofert per La Patum al llarg de les darreres dècades".

Hi han afegit que "per tal de poder-ho documentar s´ha realitzat un treball audiovisual que serà projectat en el transcurs de l´acte i que passarà a formar part dels fons del Patronat Municipal de La Patum a fi i efecte que aquest material pugui acabar esdevenint part de les projeccions audiovisuals que formin part del futur Museu de La Patum."

Les persones escollides enguany per protagonitzar aquest acte són Jordi Camps i Rovira i les germanes Adelina i Maria Rosa Camprubí.

Jordi Camps fou guitaire de la Guita Grossa i vestidor de Plens, a més d´artesà de la festa durant més de tres dècades, en el transcurs de les quals, a banda de restaurar la comparseria, va construir les quatre Maces noves l´any 1972 i va refer totalment els cossos dels quatre Gegants entre 1970 i 1971. A més, Jordi Camps és fill de Pere Camps, que va ser el constructor de la major part de comparses de la Patum infantil, la restauració de la qual encara continua en mans de la família Camps.

Per la seva banda, les germanes Adelina i Maria Rosa Camprubí són perruqueres dels Nans, els Àngels i els Gegants de La Patum des de l'any 1971, tasca que han fet sempre de forma totalment voluntària i desinteressada.

Fou de la seva mà que a finals de la dècada de 1970 es canviaren les perruques antigues per les actuals, de major qualitat. 

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

El quatre de set, el darrer castell descarregat ahir
Castellers: amb el cor a Barcelona i el cap a Berga

Castellers: amb el cor a Barcelona i el cap a Berga

El comiat de temporada dels castellers de casa seva aplega dues colles, la meitat del previst, per...

Cal Rosal clou la Festa del Bolet amb un esmorzar i una exposició de bolets

Cal Rosal clou, avui, la Festa del Bolet. Aquest matí, a partir de les 9, els assistents...

Vespes asiàtiques fan un gran niu al barri vell de Berga

Vespes asiàtiques fan un gran niu al barri vell de Berga

L'Ajuntament i els tècnics del cos d'agents rurals estudien la millor manera de treure'l

Gironella licita obres per posar leds per valor de 215.344 euros

Gironella licita obres per posar leds per valor de 215.344 euros

L'Ajuntament calcula que aquest canvi suposa un estalvi de 86.000 kWh i de 17.000 euros anuals

Berga inicia les obres de rehabilitació de la teulada de l'ajuntament

Berga inicia les obres de rehabilitació de la teulada de l'ajuntament

El projecte té un pressupost de 86.959,96 euros i es preveu finalitzar en tres mesos

Vespa asiàtica Vespa velutina nigrithorax

És una espècie invasora que viu originàriament a la Xina. Va introduir-se a...

Enllaços recomanats: Premis cinema