Francesc Hernández Sánchez (Manresa, 1965) fa més de dues dècades que va accedir al cos dels Mossos d´Esquadra. Ha tingut diferents responsabilitats al cos a Osona, al districte de Sarrià-Sant Gervasi a Barcelona, a Trànsit «en diferents categories i zones» i a l´àrea de la regió central de recursos operatius. Quan es va fer mossso, a Catalunya n´hi havia poc més de 2.000. Ara ja en són més de 17.000. El nou cap dels Mossos és manresà i viu a Castellgalí (Bages). Coneixia el Berguedà perquè quan era petit els seus pares l´havien portat a estiuejar a Bagà i en té bons records. Tenia 10 anys el primer cop que va pujar al Pedraforca. Actualment no pot dedicar-se gaire a l´excursionisme perquè és pare de la Martina, de 4 anys, i el Jordi, de 9. «El meu oci és la meva família», comenta somrient i cofoi.

P Vostè és de Manresa i la seva darrera destinació ha estat Vic. Com es troba ara al Berguedà?.

R Molt bé, molt bé. La veritat és que és una comarca que en alguns punts té similituds amb Osona. Té molts municipis, 31, i Osona, 51, i molta diferència entre la població dels pobles. Aquí hi ha Berga amb 16.000 habitants i Sant Jaume de Frontanyà amb poc més de 26 habitants. El Berguedà és una de les comarques més boniques de Catalunya i m´hi trobo molt a gust. A més, l´acollida que he tingut per part dels alcaldes i dels representants del teixit associatiu és molt b0na. I m´he trobat amb una comissaria amb la gent molt motivada, i la veritat és que m´ho estan posant fàcil.

P 15 dels 31 municipis del Berguedà tenen menys de 250 habitants i hi predomina la població rural disseminada. Això què suposa per a vostès?

R Hem de fer un esforç molt important a l´hora de planificar els serveis. Hem d´estar avaluant quines són les problemàtiques a cada municipi i a partir d´aquí, mitjançant els plans de serveis, fer una distribució de les patrulles el màxim d´equilibrada possible als diferents municipis. El que fa anys s´anomenava policia integral aquí al Berguedà pren el màxim sentit perquè hem de fer qüestions de trànsit, de mediació, de civisme o temes que tenen a veure amb la seguretat ciutadana. A la majoria de poblacions on no hi ha ni policia local ni vigilants, els mossos d´esquadra hem de prestar un servei en el sentit més ampli possible del que representa la policia en un municipi.

P Va arribar a la comissaria l´1 octubre. Ja coneix els alcaldes dels 31 municipis?

REstic en aquest procés. Vaig tenir l´oportunitat de saludar-los al Consell d´Alcaldes celebrat a Gironella. Ara m´estic presentant i en breu ho hauré fet amb tots, però ja he estat en contacte amb pràcticament la totalitat.

P A l´alcaldessa de Berga, Montse Venturós, segur que la coneix, perquè li va tocar detenir-la. Com ho va viure?

R La veritat és que no és gens agradable haver de detenir una representant escollida per la població, en aquest cas, de Berga. Nosaltres donem compliment a les ordres de l´autoritat judicial. Ho hem de fer perquè ens toca donar compliment a la llei. I tenint molt present que al cap de 5 o 6 hores, quan la van deixar en llibertat, jo tornava a estar a disposició de l´alcaldessa. Això forma part de la complexitat d´aquesta feina, tothom ha d´entendre que no és fàcil però és el que dota aquesta societat d´estabilitat.

P Si es torna a donar una situació similar, tornarà a fer el mateix, tant si és l´alcaldessa com si sín altres càrrecs electes?

R No tenim cap més opció. Si l´autoritat judicial ens ho ordena, ho haurem de fer perquè així ho estableix la llei. Si el jutge, com a autoritat, ens ho ordena, ho haurem de fer.

P Als mossos els toca patir la judicialització de la política. Quin ha de ser el seu paper?

R Continuar aplicant i fer complir la normativa vigent. Si en el futur la norma canvia, aplicarem la que en aquell moment hi hagi.

P Quin és l´índex delinqüencial del Berguedà?

R Actualment estem en 22,5 fets penals per cada 1.000 habitants i és una de les ràtios més baixes de Catalunya. A la regió central hi ha una mitjana de 33 fets i a Catalu-nya està per sobre de 60. Tenir una ràtio baixa no vol dir que no hi hagi problemes. Qualsevol fet genera una percepció d´inseguretat molt alta. I això s´ha de treballar amb xerrades i estant en contacte amb el teisxit associatiu. D´altra banda, tenim un índex de resolució de fets delictius de prop del 48%, que és molt alt.

P Fa poc han desmantellat dues granges de marihuana a Avià on se´n cultivaven 3.600 plantes. Content d´aquesta acció?

R Sí, sí. No és habitual confiscar milers de plantes com s´ha fet a Avià. Estem satisfets de poder detectar aquests delictes contra la salut pública. Aquesta mena de delictes van associats a una defraudació del fluid elèctric

P Com s´aconsegueix fer accions com aquestes?

R En aquest cas, ciutadans van veure moviments estranys i ens van informar. Per això la col·laboració ciutadana és molt important en aquest tema i altres, com els robatoris amb força.

P Quins són els seus objectius en aquesta nova etapa.

R Continuar promovent una policia de proximitat i implementar les millores tecnològiques.