Després d'anys i anys d'obres de restauració, el Monestir de Sant Llorenç s'ha posicionat com un dels referents més clars de l'arquitectura medieval al Berguedà, molt sovint desconeguda per la població. Per aquest motiu, l'Ajuntament guardiolenc, l'Agència del Desenvolupament del Berguedà i l'Associació Civitascultura van signar un conveni per potenciar l'ús i la popularització d'aquest equipament.

L'acord va mostrar els seus primers fruits amb la inauguració del renovat equipament, amb un ple de gom a gom per donar el tret de sortida a la programació escènica del monestir. L'inici del nou ús el va donar el cor de veus blanques de l'Escola Municipal de Musica de Berga, que va iniciar una processó des del fons de la nau fins a l'espai escènic amb les veus dels alumnes acompanyades pels assistents, que duien un llantió encès entres mans. Després una actriu del grup de teatre de Guardiola va llegir un poema de Mario Benedetti sobre el món millor que volem construir des de la cultura.

Un cop acabat el poema, l'alcalde de Guardiola, Josep Lara, va explicar que la seva il·lusió és que Sant Llorenç sigui un espai obert a tothom, mentre Toni Puig, de l'Associació Civitascultura, va avançar que de cara a la primavera començaran les exposicions d'art, on cada setmana hi hauria un acte.