El colpidor testimoni dels refugiats arribats a Berga

Tots ells tenen somnis i expectatives posades en aquesta nova etapa de les seves vides

18.02.2017 | 13:24
El colpidor testimoni dels refugiats arribats a Berga

Nour Eddin Tatari, Daniel Kitanguila i Mohammad Elgazawi expliquen la seva experiència fins arribar a la ciutat de Berga i comparteixen els seus somnis.

Nour Eddin Tatari: «Vull continuar els estudis universitaris a Barcelona»


La seva ciutat està devastada per les bombes. Prové d'Alep, a on abans d'arribar la guerra duia una vida com la de qualsevol jove de la seva edat en un país sense conflicte. Estudiava una enginyeria de Telecomunicacions. Però el complex conflicte armat que assota Síria ho va canviar tot. «Era massa perillós sortir al carrer. Per això vaig decidir fugir amb la família», explica. Va passar per diferents camps de refugiats de Grècia abans d'arribar a Catalunya. Tot i el malson de la guerra, conserva els somnis: «Vull continuar els meus estudis a Barcelona».
L'esforç que fa aquest jove de 19 anys, que ha vist massa fatalitats, és immens. Està aprenent castellà i també el català. Sap que és l'obstacle a saltar si vol aconseguir un futur pròsper i encaminar la seva vida. La seva idea és establir-se a Catalunya, a on diu que ha rebut una càlida acollida.

Daniel Kitanguila: «Berga m´agrada i voldria establir-me a la ciutat»


A l'alberg expliquen que va Daniel Kitanguila va arribar a Berga amb els ulls plorosos, però que ara li brillen. Ha convertit l'esperança de dur una vida millor en una oportunitat que no deixarà escapar. Té 38 anys i va fugir de la República Democràtica del Congo, amb conflictes molt violents des de fa dues dècades. El seu pare va ser empresonat i va morir. Va arribar amb avió al Marroc i el recorregut fins a l'estat espanyol el va fer amb pastera. «Berga m'agrada i voldria establir-me a aquí», explica, tot destacant que a la ciutat només ha trobat «amabilitat».
Per aquest motiu espera trobar alguna feina en algun magatzem de la ciutat. Al Congo hi va deixar la seva família, una dona i un fill. Espera, amb el temps que puguin venir també a Catalunya. Està aprenent català i castellà per facilitar la seva integració i trobar un treball amb més facilitat.

Mohammad Elgazawi:«M´agradaria trobar una feina com a traductor a Catalunya»


Va estudiar filologia hispànica i treballava com a intèrpret. Per aquest motiu la barrera idiomàtica no ha estat tan important per a ell. Prové de Damasc, la capital siriana, també afectada pel conflicte bèl·lic. «El meu germà gran va morir a la guerra i tinc un altre a la presó. Era massa perillós», destaca. Per aquest motiu va marxar a Turquia, a Istanbul, a on també va treballar. Però volia arribar fins a l'estat espanyol i el següent pas va ser arribar a Grècia en una pastera, pagant 600 dòlars per aquest perillós mitjà de transport. Va viure a dos camps de refugiats grecs. «Vam arribar a Madrid, amb el el procés d'arribada de refugiats i ens van enviar cap a Berga. La ciutat m'agrada perquè hi ha una gent molt amable», afirma. El seu objectiu és «buscar una feina com a traductor», però prefereix una ciutat més gran, Manresa o fins i tot Barcelona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema