La estat una persona inquieta tota la vida. No s'imaginava Maria Alba Tort, professora durant 42 anys de català i castellà, que poc després de jubilar-se tornaria a impartir classe. Però aquesta nova experiència a la qual s'afronta és totalment diferent. Sempre ha alçat la veu a favor dels més desafavorits i en contra de l'abús de poder, i li corroeix per dins veure les imatges de milers i milers de refugiats fugint de la guerra i els mil i un obstacles que han posat els estats per frenar l'arribada dels que ho han perdut gairebé tot.

Per aquest motiu, ara, Tort vol invertir el seu temps a ajudar les persones que han arribat a Berga fugint de conflictes bèl·lics de la millor manera que pot: impartint classes de llengua. Aquesta professora, que ha desenvolupat tota la seva carrera professional a l'antic centre de les Domíniques (l'actual Escola Xarxa) s'ha involucrat des del principi en el projecte d'acollida. «És una experiència nova, perquè estic ensenyant castellà des de 0, perquè no en saben. És clar que costa, però està en joc poder tenir un futur millor i això insufla energia i aconsegueixen avenços importants. S'ha de tenir en compte que porten només un mes i mig a aquí», explica Tort.

Ahir va impartir a l'alberg una classe de repàs de tot el que han après en les darreres setmanes, però normalment ensenya castellà al Centre Cívic. «Per què ho faig? Perquè no em quedo de braços creuats de tant injustícia. Ja han patit massa i vull posar el meu gra de sorra perquè puguin encaminar les seves vides», destaca.

Els alumnes, amb boli i llibreta, anoten totes les paraules, simples, que Tort escriu a la pissarra. També fan ús de les noves tecnologies per facilitar l'aprenentatge. «És clar, no parlo àrab ni kurd, però mostro els objectes a la pantalla i els dic com es pronuncia i s'escriu». La classe d'ahir, va finalitzar amb una petita conversa en castellà entre dos dels seus nous aprenents. «Hola. Com estàs? Bé».

«Són persones molt agraïdes i quan acabem les classes sempre em premien amb un somriure. Tenen ganes d'aprendre. L'objectiu és que d'aquí a uns mesos puguin tenir un alt grau d'autonomia. L'aprenentatge de la llengua és fonamental per aconseguir-ho», explica.

A les seves classes hi assisteixen, sobretot, adolescents i joves predisposats a adquirir nous coneixements per poder tenir més facilitats en el seu dia a dia. Tots els refugiats coneixen Maria Alba Tort per la seva implicació a l'hora d'impartir les classes i les facilitats que dóna als que volen aprendre castellà. Alguns alumnes ja s'han interessat per aprendre català.

Els alumnes anotaven ahir frases i paraules senzilles, com els colors i parts del cos, i intentaven estructurar frases amb el vocabulari après fins ara. Els joves, i les seves famílies, només saben que de moment estaran sis mesos a la capital berguedana i el seu futur està obert. Alguns es quedaran a Berga, d'altres prefereixen marxar a alguna altra ciutat, però tenen clar que les classes de Maria Alba Tort són el primer graó per millorar la seva situació. L'esperit solidari empenyerà Tort a ensenyar l´idioma als que ho han perdut gairebé tot fins que faci falta.