Berga rebaixa fins al 15% la puja als firaires de Patum per la plantada del col·lectiu

El govern es veu obligat a fer marxa enrere d'aplicar increments d'entre el 33% i el 66% de la taxa

08.06.2017 | 08:13
Plaça de cal Carreras sense parades, ahir, a 2/4 de 5 de la tarda

Berga ha estat a punt de quedar-se sense les típiques atraccions i parades del passeig de la Indústria (el Vall) durant aquesta Patum. L'increment d'entre el 33% i el 66% dels preus de la taxa per ocupació de terrenys públics amb parades i casetes de venda, aprovat en un ple el mes d'abril passat per unanimitat de tots els grups, ha indignat el sector. Un nombrós grup de firaires han aixecat la seva veu per oposar-se a l'increment i mostrar el seu desacord amb aquesta mesura, i han arribat a plantejar-se no muntar les seves parades com a mesura de pressió. No va ser fins ahir que es van desbloquejar les negociacions amb el govern de Berga, que fa marxa enrere. Finalment aplicarà un augment del 15% lineal, que ha estat acceptat com un mal menor pel sector.

No va ser fins que els firaires van tenir la seguretat que el govern rebaixaria l'increment que volien aplicar a aquesta taxa que van donar llum verd a muntar les parades a partir de mitja tarda. Des de dilluns passat a l'entorn del Vall i a la plaça de cal Carreras hi ha col·locats els rètols de prohibit aparcar i tanques a l'espai reservat perquè s'instal·lin els firaires. Ho van començar a fer ahir i ho continuaran fent avui. L'absència de firaires no havia passat desapercebuda, fins i tot ciutadans s'havien adreçat a aquest diari per manifestar la seva estranyesa pel fet que fins ahir no hi havia les parades muntades.

El govern de la CUP de Berga va proposar al ple d'abril incrementar aquesta taxa entre el 33% i el 66%. Feia 5 anys que aquest preu no s'actualitzava. Per argumentar-ne la necessitat, l'executiu va fer una comparativa amb uns 20 municipis catalans de dimensions similars, sobre el paper amb uns preus per aquesta taxa més elevats. La resta de grups ho van veure bé i hi van votar a favor.

Tanmateix, l'increment va rebre el rebuig rotund de la majoria de paradistes. Així, es van organitzar per anar tots junts i iniciar converses amb el govern i també amb l'oposició per oposar-se a l'increment i defensar els seus interessos. S'han celebrat diverses reunions per assolir un acord. Els paradistes van advertir que no muntarien les parades per la Patum si no se'ls rebaixava el preu, segons han confirmat fonts solvents. Tot això a les portes del cap de setmana dels Quatre Fuets, quan tradicionalment obren les parades.

Així mateix i paral.lelament, els firaires han presentat desenes d'al.legacions a la proposta d'increment de la taxa. Seran estimades parcialment en un ple convocat d'urgència aquest vespre a les 8, segons ha confirmat el regidor d'Hisenda, Francesc Ribera. El representant del govern ha dit que «no som ni cecs ni sords i atenem a raons», en referència a les demandes dels paradistes. Ribera ha dit que durant les negociacions s'han plantejat altres opcions com fer un increment progressiu en tres anys del preu de la taxa. De moment, la proposta per a enguany serà un increment del 15%.

Els dos principals grups de l'oposició a Berga, CiU i ERC, han criticat la manera de fer del govern. D'una banda perquè la modificació de les taxes s'havia previst començar-la al gener, i fins a l'abril no es va plantejar al ple, i de l'altra perquè l'executiu no ho ha negociat previàment amb el col·lectiu afectat.

El 2016, el consistori van ingressar prop de 25.000 euros per aquest concepte. Amb la pujada aprovada a l'abril, aquesta xifra hauria arribat als 37.000. Amb l'increment del 15% lineal, el consistori ingressarà 30.000 euros.

És previst que enguany s'instal·lin al Vall uns 75 paradistes a més de les parades d'entitats berguedanes i les furgonetes de venda de menjar, food trucks.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

L'ANC i Òmnium convoquen un concurs de pintura pel sí al referèndum

L'Assemblea Nacional Catalana de Berga i Òmnium Cutural del Berguedà han organitzat...

El govern del Consell està a l'expectativa de com es tornaran les ajudes Miner

El govern del Consell està a l'expectativa de com es tornaran les ajudes Miner

ERC va dir el juliol que el govern de Madrid donarà els 4,4 milions d'euros pendents amb un conveni

La campanya «Salut a l'estiu» a la piscina de Berga arriba a la recta final

La campanya «Salut a l'estiu» que es du a terme a la piscina municpal de Berga arriba...

La família berguedana de la noia relacionada amb un dels detinguts pels atemptats demana respecte

La família berguedana de la noia relacionada amb un dels detinguts pels atemptats demana respecte

Expliquen a Regió7 que estan patint molta pressió per l'assetjament de ciutadans i destaquen que...

El supermercat Bon Preu obrirà un establiment a Gironella el setembre

El supermercat Bon Preu obrirà un establiment a Gironella el setembre

El nou comerç serà el tercer de la cadena al Berguedà i es preveu que creiï uns 30 llocs de treball

Enllaços recomanats: Premis cinema