Vist per a sentència el judici contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP) per haver-se negat a retirar l'estelada de la façana de l'Ajuntament durant dues convocatòries electorals. Venturós, que ha estat jutjada aquest matí al Jutjat Penal 2 de Manresa, ha denunciat davant del tribunal que és víctima d'un judici "polític" per part de la fiscalia. El ministeri fiscal ha mantingut la seva petició de sis mesos d'inhabilitació, per un delicte de desobediència.

En el judici d'aquest dilluns, que ha durat poc més d'una hora, Venturós ha defensat que va mantenir l'acord del ple municipal del 2012, que va aprovar per majoria penjar la bandera independentista a la façana municipal. En el seu al·legat final, el seu advocat defensor, Benet Salellas, ha assegurat que jurídicament, preval aquell acord municipal per sobre del requeriment que va fer la Junta Electoral de despenjar l'estelada. Per aquest motiu, ha demanat l'absolució de Venturós.

Salellas també ha denunciat el caràcter "polític" del judici i ha lamentat que la fiscalia hagi perseguit Venturós per motius ideològics. I ha recordat que el cas va ser arxivat inicialment pel jutjat de Berga, tot i que va ser reobert per l'Audiència de Barcelona. Salellas també ha afegit que els alcaldes "no poden ser neutrals" i que han de defensar els seus ciutadans.

L'alcaldessa, en el seu torn d'última paraula, ha fet un al·legat final per denunciar la perseució "política" de la fiscalia. En la seva intervenció, ha estat interrompuda per la jutge, que li ha demanat que mantingués la calma, i a continuació ha prosseguit amb el seu al·legat.

Un centenar de persones donen suport a Venturós

L'alcaldessa de Berga havia arribat cap a 1/4 d'11 del matí d'aquest dilluns als jutjats de Manresa. Venturós, que ha arribat visiblement emocionada per les mostres de suport, ha estat rebuda a l'exterior per un centenar de persones, entre les quals hi havia majoritàriament membres de la seva formació (la CUP) i d'Esquerra, tant del Berguedà com del Bages, així com també del PDeCAT.

L'alcaldessa berguedana ha arribat acompanyada de la majoria de regidors del seu equip de govern de Berga, i també de l'exalcalde Juli Gendrau (PDeCAT), actualment director general d'Emergències de la Generalitat. Gendrau ha declarat en el judici com a testimoni de la defensa.

Entre les persones que s'han concentrat també per donar suport a Venturós, hi havia el diputat cupaire Vidal Aragonès, els exalcaldes berguedans Agustí Ferrer i Josep Xoy, i dirigents i regidors locals de la CUP de Berga. Per part del JxCat, hi havia el diputat Francesc de Dalmases. També hi havia el cap del grup municipal de Berga del PDeCAT, Ramon Minoves. A més, hi havia membres de la plataforma berguedana 'Democràcia vs. Tribunals'.

Per part bagenca, s'han vist els regidors manresans de la CUP Jordi Masdéu i Jordi Garcés; el primer tinent d'alcalde de Manresa d'ERC, Marc Aloy; i el regidor de Cultura d'ERC a Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona.

Venturós, a l'arribada als jutjats, ha estat aplaudida per tots els concentrats i ha entrat a l'interior de l'edifici acompanyada del seu advocat, Benet Salellas, exdiputat cupaire al Parlament, amb qui ha intercanviat algunes paraules abans d'entrar a l'edifici. Poc després de 2/4 d'11 del matí, ja a dins de la sala, ha començat el judici.

Segons ja va avançar la setmana passada en roda de premsa, Venturós té previst assistir als jutjats amb una estratègia "de confrontació i de no col·laboració amb els jutjats i els tribunals de l'Estat". La batllessa ha justificat la seva personació al judici, a diferència del que va fer durant la fase d'instrucció perquè "ara podrien fer el judici sense la persona acusada i no podem deixar que els tribunals facin un judici sense la possibilitat que puguem dir alt i clar què pensem".

Montse Venturós s'enfronta a sis mesos d'inhabilitació i a una multa de 540 euros per no haver despenjat l'estelada del balcó de l'Ajuntament de Berga durant dos períodes electorals: les eleccions del 27 de setembre de 2015 i les generals del 20 de desembre de 2015. Una pena que, segons ha confirmat l´alcaldessa, té previst desobeir en cas que la inhabilitin.

En el cas que el Jutjat Penal 2 de Manresa l'acabi condemnant, Venturós pot recórrer la sentència a l'Audiència de Barcelona, que podria resoldre el recurs d'aquí a uns mesos. Una hipotètica condemna ferma podria arribar, doncs, a pocs mesos de les properes eleccions municipals de Berga.