L'explotació ramadera de la Torre d'Estoll de Fontanals ha comercialitzat per primera vegada llet de la Cerdanya, acabada de munyir, directament al client final gràcies a una màquina expenedora que ha instal·lat al centre de Puigcerdà. En les dues primeres setmanes de funcionament la màquina ha registrat una mitjana de venda de 450 litres diaris, volum que ha comportat cues a les hores punta. Els responsables de la iniciativa, els germans Jaume i Francesc Ribot i el representant de l'empresa italiana Vialattea, Isaac Guerra, han valorat molt satisfactòriament el resultat inicial, fins al punt que ja analitzen instal·lar-ne més a la comarca. Això dependrà, però, d'un balanç més extens, ja que ara a l'agost i en les puntes turístiques Puigcerdà multiplica per tres la població.

La llet prové de vaques cerdanes de l'explotació la Torre d'Estoll, que és a sis quilòmetres de Puigcerdà, i és introduïda als tancs interns de la màquina expenedora el mateix dia o, com a màxim, l'endemà de ser munyida, de manera que el client obté una llet que té molt poques hores. La Llet de la Cerdanya -nom que presideix el local del carrer Escoles Pies on hi ha l'expenedora- tan sols experimenta, doncs, el procés de pasteurització, "molt menys agressiu que el d'uperització que es fa a la llet envasada en tetrabricks", segons explica Jaume Ribot. La llet dura sis dies a la nevera i, segons van afirmar ahir els clients que la tastaven, té un gust molt més natural i lleuger que no pas l'envasada, que ha estat sotmesa a grans temperatures. La major part dels clients que ahir compraven llet van mostrar, a més, una actitud militant en favor dels productes naturals i autòctons, conceptes que afegeixen un plus de qualitat al producte, segons els impulsors del projecte.

Connectat al mòbil

La màquina expenedora serveix llet a un euro el litre, tot i que també s'hi pot comprar per decilitres. Els clients també tenen l'opció de comprar-hi una ampolla buida reutilitzable per vint cèntims.

Els ramaders estan en tot moment connectats a la màquina via telèfon mòbil. Així, per exemple, reben un avís quan s'estan buidant els tancs o obtenen informació de la temperatura de la llet i del mateix estat dels tancs fent una trucada. Isaac Guerra, que ha assegurat que "aquesta és la millor llet que es pot beure", ha anunciat que el mes de setembre n'instal·larà màquines a Avià i Santa Maria de Corcó.