Puigcerdà va inaugurar ahir la nova plaça de l'Ajuntament, amb el també renovat "balcó de la Cerdanya". Amb les obres s'ha potenciat aquest mirador construint una graderia on la gent pot seure per observar les vistes panoràmiques a la vall cerdana que ofereix. Per altra banda, s'ha repavimentat la plaça, s'hi ha plantat una filera d'arbres i s'hi ha construït un banc que permet seure tant mirant a la plaça com a les vistes.

Aquesta actuació s'emmarca dins el projecte de reforma i embelliment del nucli antic de la ciutat, que va començar amb la remodelació de les places de Santa Maria i dels Herois. L'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, ha explicat que aquest projecte respon a la voluntat "que Puigcerdà sigui una potent capital turística europea" i, per això, "entenem que cal una renovació de tot el centre històric".

Els propers espais renovats que inaugurarà Puigcerdà són el passeig 10 d'abril, acte previst per a la setmana vinent, i la plaça del Portal d'Age, que el consistori confia a estrenar "properament".

Les obres, iniciades el mes de setembre passat, han tingut un cost de prop de 265.000 euros i s'han finançat a través del Fons Estatal d'Inversions Locals (FEIL) del 2009. L'alcalde de Puigcerdà defineix el nou aspecte que ofereix la plaça de l'edifici consistorial com a una "mostra del nostre esperit de capital oberta i transfronterera".

L'anomenat "balcó de la Cerdanya", ubicat a la plaça recentment estrenada i que va ser descrit en els versos del poeta Joan Maragall, va tenir ahir un protagonisme destacat. La inauguració del nou espai s'emmarca en els actes de l'Any Maragall, coincidint amb el 150è aniversari del naixement de l'escriptor català. Planella ha explicat que aquest és un primer acte commemoratiu però "intentarem coordinar-ne d'altres".

L'Ajuntament ha optat per prohibir estacionar a la plaça recentment remodelada entenent que "mediambientalment i circulatòriament és molt millor que la gent guanyi espais lliures per passejar i relacionar-se". Amb això "ens adherim a una tendència europea d'ampliar els espais per als vianants", diu Planella. La supressió de la majoria de places d'aparcament és un tret comú d'aquestes actuacions de remodelació.

L'acte d'inauguració va tenir lloc ahir a la una del migdia i posteriorment hi va haver un aperitiu. A banda dels regidors del consistori cerdà, hi van ser presents el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Esteve Maurell, diversos alcaldes de la comarca i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo.