Els indicadors de la natura que utilitzen els ramaders a la Cerdanya pronostiquen un hivern de poca neu i grans períodes d'inversió tèrmica. Això implicaria un hivern on a les fondalades de les valls els termòmetres es mantindrien durant dies a l'entorn dels deu graus sota zero, mentre que als cims de les muntanyes les temperatures serien més suaus. Quant a precipitacions, també apunten que serà un hivern de poca neu.

Els indicadors de la natura són els fenòmens que varien en el comportament de les plantes i els animals, els quals, a partir d'una observació que es remunta a moltes generacions en el cas de les explotacions ramaderes, serveixen per apuntar la tendència meteorològica. Dos dels principals són la formació dels nius d'erugues als arbres i la floració de la moixera. En el cas de les erugues, els observadors de l'entorn natural asseguren que quan en aquesta època de l'any les erugues fan els nius al perímetre de la copa dels arbres, estan pronosticant un hivern poc rigorós quant a temperatures. En canvi, quan el fan a tocar dels troncs, estan indicant que el fred serà intens. A la Cerdanya i el seu entorn es pot observar actualment la creació dels nius a la part exterior de les copes.

El món ramader també interpreta que si l'arbre de la moixera floreix de manera generosa, després l'hivern és dur. Actualment, aquest arbre està florint a les cotes més baixes de la plana i, en canvi, no fa fruits a partir dels 1.500 metres, que és el seu hàbitat natural, segons ha explicat el ramader de Bellver i guia de natura, Isidre Ricart. Aquest és el pitjor pronòstic per a les estacions d'esquí, que necessiten fred i neu.

Davant d'aquests indicadors, aquest ramader, conegut com a Perna, argumenta que "tot indica que ens trobem davant d'un hivern llarg amb la presència d'anticiclons que farà que a les cotes altes hi faci temperatures suaus". Perna, però, també treu ferro al pronòstic: "hem d'estar tranquils perquè la natura colla però no mata, sempre deixa marge per a la vida".