El Museu de la Conca Dellà (Isona) i Dinosfera (Coll de Nargó) ofereixen un programa d'activitats familiars creat especialment per a aquest estiu per donar a conèixer el patrimoni paleontològic del Pirineu, que és un dels espais més rics d'Europa pel que fa a restes de dinosaures.

Els centres d'Isona i Coll de Nargó formen part del projecte Dinosaures dels Pirineus, que, sota la direcció científica de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, impulsa una xarxa d'espais museogràfics sobre dinosaures en diverses comarques.

Les activitats que s'oferiran al Museu de la Conca Dellà a Dinosfera estan adreçades a un públic familiar i infantil i tenen com a objectiu donar a conèixer l'excepcional registre fòssil de l'etapa final dels dinosaures que van viure en aquesta zona fa uns 70 milions d'anys, així com també altres punts d'interès cultural vinculats als primers poblaments humans d'aquest territori. Les propostes inclouen tallers, visites guiades i observacions astronòmiques, sempre amb aquesta idea de fer divulgació científica per al gran públic

Més excavacions

Els mesos de juliol també s'excavaran alguns jaciments de la zona, però no solen ser espai per a visites. Les activitats de divulgació d'ambdós centres coincideixen amb la temporada que els paleontòlegs del grup de recerca del Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) excaven en diferents punts del territori.

Enguany és previst excavar als Nerets (Tremp) per recuperar restes d'hadrosaures, sauròpodes i anquilosaures, a Orcau (Isona), on s'explorarà la continuïtat del coll de sauròpode excavat l'any 2014 per veure si es pot localitzar el cap de l'animal i, finalment, a la Planta del Mestre (Abella de la Conca), on es recuperarà una cua amb 11 vèrtebres d'un hadrosaure.

Els paleontòlegs del Crusafont també són els responsables de l'actuació que es fa en jaciments berguedans, però en aquesta comarca no hi ha cap programa de visites previst.