El Museu de Montserrat ha obert un nou espai dedicat a exposar el fons que el pare Bonaventura Ubach va llegar al monestir benedictí fruit de les seves expedicions per Orient durant les primeres dècades del segle XX. El monjo va tenir al llarg de la seva vida una gran passió per conèixer les cultures en les que es van gestar els textos bíblics i durant anys va recórrer Terra Santa, l'antiga Mesopotàmia i Egipte cercant testimonis arqueològics dels pobles que van influir en la redacció del llibre sagrat dels cristians. Les sales no estan obertes al públic de forma permanent i per accedir-hi cal apuntar-se a les visites guiades a la pàgina web www.montserratvisita.cat o bé trucar al telèfon 93 877 77 27.

Pius Tragan va ser deixeble d'Ubach i aquests dies es fa càrrec personalment d'introduir els visitants en les singularitats de la col·lecció del monjo viatger, de qui fa uns pocs mesos es va publicar el llibre Dietari d'un viatge per les regions de l'Iraq. "El pare Bonaventura va creure en la necessitat de divulgar la Bíblia a tothom en un moment en que no era massa difosa entre la gent", explica el pare Tragan mentre acompanya Regió7 a fer un recorregut per la Sala Sant Millán. "Tenia molt interès en conèixer el context cultural d'aquelles civilitzacions en el si de les quals es va escriure la Bíblia, i per això va marxar tants cops cap a Orient. En certa manera, podem dir que va ser un pioner".

Ubach visitava jaciments i basars i regatejava per endur-se cap a Montserrat tant objectes com fos capaç d'arreplegar per erigir a l'abadia el Museu de l'Orient Bíblic, avui inclòs com un dels departaments de l'equipament abacial. Al nou espai s'hi accedeix des d'una porta tancada que hi ha, precisament, al costat d'un bust d'Ubach i consta d'un passadís a la dreta del qual s'obren quatre sales en la primera de les quals s'exhibeix una col·lecció d'animals dissecats i s'hi projecta un audiovisual introductori.

Tauletes de fang amb inscripcions cuneïformes (de les que Ubach en va adquirir un conjunt de 1.200 peces), pesos de teler, monedes gregues i romanes, figuretes originàriament policromades, collarets i, fins i tot, insectes dissecats que remeten a les plagues d'Egipte que menciona l'Antic Testament. L'exposició fa parlar les cultures de l'antiguitat per elaborar un discurs sobre els protagonistes del relat bíblic. "Abraham procedia de Babilònia", explica Tragan, "d'on també va sortir Nabucodonosor per envair el poble d'Israel i capturar els seus habitants, que aleshores van descobrir la cultura mesopotàmica". Cada vitrina i cada peanya conté evidències arqueològiques d'un temps i un vast territori que va originar els autors dels textos bíblics.

Una de les singularitats del fons Ubach és una gran maqueta que fa una reconstrucció idealitzada del Jerusalem del segon temple, el que van destruir els romans l'any 70 dC per castigar la revolta jueva. Segons Tragan, "és d'un artista italià que realitzava reproduccions de monuments romans a partir de descripcions escrites". Segons expliquen alguns monjos, davant d'ella el nazi Himmler, de visita a Montserrat el 1940, va exclamar: "aquesta és la primera banca".

Si bé la majoria del que s'exposa són objectes que Ubach va adquirir a Orient i va fer enviar a Montserrat, el visitant també pot admirar les rèpliques que el monjo va sol·licitar a museus com el Louvre de París i l'Egipci de Torí de peces que el podien ajudar a completar el museu, com ara una còpia de l'estela del codi d'Hammurabi, el primer text jurídic que es conserva i que inclou en la part superior un relleu que simbolitza el poder diví sobre el terrenal. Ubach serà protagonista el juny de 2011 d'una exposició a la capella de Santa Àgueda de la plaça del Rei de Barcelona en el centenari de la primera mostra que va dur a terme a Montserrat.