Per a l'arquitecte Josep Maria Sarrate va ser tot un xoc descobrir el color esclatant d'Haití en un període de la seva trajectòria pictòrica en què s'estava endinsant en els tons negres del carbonet. El resultat del contrast es pot veure a partir d'avui en l'exposició Haití. Visions d'un país per construir, que organitzen la delegació del Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i la constructora manresana Cots i Claret.

"Vaig quedar molt sorprès per la dignitat dels haitians, la seva presència imponent, la bellesa física, el color i el xivarri, la vida al carrer". Sarrate va viatjar al Carib acompanyant la delegació de Cots i Claret que estava construint un hospital d'11.000 m2 a la localitat de Gonaïves, un projecte ja enllestit al qual han seguit dos més: un altre centre hospitalari a Jacmel, de 5.500 m2 i que ha d'estar acabat a finals d'any, i la seu administrativa del Banc Nacional, a la capital Port-au-Prince.

Abans d'aquesta experiència, Sarrate s'havia submergit en la creació sobre materials arquitectònics reciclats, com el paper de ceba que ha quedat obsolet davant la digitalització dels plànols. "Tinc un munt de paquets de cinc-cents fulls que ja no serveixen", explica l'artista. Els pigments negres, el carbonet, el treball amb les mans i la imprevisibilitat d'un suport delicat fan la resta per obtenir unes peces que fan del joc dels blancs i els negres un univers pictòric molt particular. "No conec ningú més que ho faci", assegura Sarrate, "però volia ser capaç d'expressar el que vaig veure al país centreamericà amb aquesta tècnica".