La campanya d'excavació a l'Abric Romaní de Capellades, que va començar el 7 d'agost i s'allargarà fins demà, ha permès localitzar un recipient excavat a terra de fa 60.000 anys que els neandertals haurien utilitzat per escalfar aigua. Es tracta d'un forat còncau de 40x30x10 cm que es troba prop de la paret i envoltat d'una gran quantitat de fogars, en els quals s'han trobat abundants roques calcàries i espeleotemes ?dipòsits minerals? amb fractures tèrmiques. En la campanya s'han posat al descobert prop de 10.000 nous fòssils que han d'aportar informació valuosa sobre l'activitat domèstica dels neandertals, segons destaca l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

La intervenció arqueològica s'ha concentrat al nivell Q, que correspon a una antiguitat al voltant dels 60.000 anys. Es tracta d'un nivell molt prim, d'una superfície de 180 m2 i molt ric en materials arqueològics, que evidencia una ocupació molt intensa per part dels neandertals. Les eines de pedra tallada que s'han localitzat han estat elaborades amb una gran diversitat de matèries: sílex, calcària, quars... Pel que fa a les restes de fauna, sobretot se n'han localitzat de cavall, cérvol, ur i cabra. La majoria presenten una elevada fracturació, a causa de l'aprofitament del moll de l'os.

D'altra banda, la visita d'ahir al jaciment del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del vicepresident segon de la Diputació i alcalde d'Igualada, Marc Castells, va servir per desencallar el projecte del Parc Nean, que ha de servir per divulgar els descobriments sobre els neandertals fets al jaciment. L'alcalde de Capellades, Aleix Auber, ha destacat que és prioritari obrir al públic infraestructures ja realitzades, com la passarel·la que recorre la Cinglera del Capelló i l'edifici de dotacions i serveis.