Un retaule de Valldeperes del XVII és de l'escultor manresà Josep Generes

Un grup d'experts ha esbrinat l'autoria d'una peça de l'església de Santa Fe, a Navàs, que destaca per la seva riquesa artística i temàtica

17.12.2015 | 00:00
Una imatge de detall de la temàtica del retaule

Investigadors de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i del Grup de Recerca d'Art Modern de la Universitat de Girona han descobert l'autoria d'un retaule barroc que fins ara era desconeguda. Es tracta del retaule dels sants Isidre i Galderic de l'església de Santa Fe de Valldeperes, datat el 1660, del municipi de Navàs (Bages). Els experts destaquen que és una peça excepcional perquè és una de les poques que s'han conservat d'aquest autor prolífic que no va quedar afectada pels incendis a les esglésies durant la guerra civil. Els investigadors han estat quatre mesos fent el treball de camp i ara queda tota la part documental de la investigació. L'estudi s'emmarca en el projecte Solsonès/Barroc, promogut pel Consell Comarcal i amb la col·laboració del bisbat de Solsona.
Els experts assenyalen que es tracta d'una peça excepcional malgrat la seva "modèstia física" i el "to artesanalitzat" del llenguatge de l'escultor. I és que el manresà Josep Generes va ser un autor prolífic però és una de les poques obres conservades que no va ser destruïda en els incen-dis a esglésies de la guerra civil del 1936-1939. A més a més, es tracta de l'única obra seva que s'ha conservat in situ (les que es conserven es poden veure al Museu Comarcal de Manresa), a la capella de la confraria de pagesos de l'església de Santa Fe de Valldeperes (Navàs).
"És una obra insòlita per la seva riquesa i la seva temàtica", va afirmar Joan Bosch, un dels investigadors que participa en el projecte. Al retaule hi ha representat el sant tradicional de la pagesia catalana, el "medieval" Galderic, compartint la titularitat amb Isidre, el sant madrileny que la monarquia hispànica va promoure com a patró "unificat" dels pagesos als seus regnes.
Hi ha representats dos miracles prou coneguts de sant Isidre i també un de sant Galderic conjurant una tempesta que amenaçava la collita d'uns pagesos, ja preparada a l'era per batre-la, a més d'una singular recreació del trasllat de les seves relíquies de la regió de Tolosa de Llenguadoc a Sant Martí del Canigó, que va tenir lloc al segle XI, o del Canigó al monestir de Sant Pau del Camp, avui en dia dins la trama urbana de Barcelona, l'any 1654.
Joan Bosch també va reconèixer que la descoberta els ha "agafat de sorpresa" perquè no sospitava ningú que el seu autor podia ser Generes. Els investigadors han destinat quatre mesos al treball de camp i ara els quedarà la part més extensa, la documental.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema